El govern de la Comunitat de Madrid s'ha avançat i ha sol·licitat formalment al govern espanyol que permeti fer tests ràpids per detectar el coronavirus a les farmàcies, tal com ha començat a aplicar França. L'executiu madrileny ha indicat que és "un recurs sanitari potent que hauria de ser aprofitat en tota la seva dimensió en la lluita" contra la pandèmia.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha insistit que els sanitaris de farmàcies estan "perfectament preparats" per atendre els pacients i realitzar tests Covid.

La presidenta regional ha visitat una farmàcia a la capital espanyola, per promoure que aquests espais s'uneixin a la xarxa de la sanitat madrilenya per fer test d'antígens a la població i "enfortir l'estratègia serològica del govern regional per tal de localitzar el pacient que encomana i dur a terme quarantenes amb més eficàcia".

"La Comunitat de Madrid va pel virus. No esperarem que aquest ens ho tanqui tot perquè el tancament i els confinaments són un fracàs. No podem permetre que la burocràcia de sempre asfixiï mesures creatives en temps excepcionals", ha llançat Ayuso, que entén que per poder descongestionar hospitals i l'Atenció Primària podrien jugar un paper important aquestes farmàcies, donat que poden "establir nous punts" de detecció.

La proposta, que també està avalada pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid, ha estat traslladada formalment per la Comunitat de Madrid al govern espanyol en una carta enviada aquest dimarts a l'Agència Espanyola dels Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS ), on se sol·licita que les farmàcies puguin realitzar aquesta mena de prova per detectar el Covid-19.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que analitzarà la petició formulada per la Comunitat de Madrid per a permetre a les farmàcies fer el test per detectar el Covid-19, la malaltia que provoca el coronavirus.

A Catalunya la posició no està tan avançada i es desconeix el posicionament de la conselleria de Salut. Sí que hi ha hagut opinions significades a favor, però. 

El president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, i el de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, s'han pronunciat a favor de la iniciativa francesa que les farmàcies venguin proves ràpides de la Covid, que s'està posant en marxa aquesta setmana.

"Em sembla una proposta molt interessant que cal considerar. Sense oblidar que individualment hem de mantenir les mesures efectives de protecció del contagi: Mascareta, distància, higiene", ha indicat Padrós.

El president de la Cambra de Comerç ha demanat a la conselleria de Salut que posi en pràctica aquesta iniciativa.

"Ens acaben de fer saber que el 50% de farmàcies a França tindran tests ràpids d’antígens abans del 13 de novembre i que el 80% ja han fet comandes, segons la Unió de Sindicats de Farmacèutics (USPO). Conselleria de Salut i consellera Alba Vergés cal fer tests d’antígens de forma urgent per reactivar economia!!", ha indicat Canadell.