La Comissió Europea ha publicat avui una guia sobre els tests ràpids d'antígens, que facilita que les farmàcies puguin fer aquestes proves, com ja succeeix a França. La Comissió ha avalat que es capacitin "operadors de prova addicionals que no siguin personal sanitari", entre els quals hi hauria els farmacèutics, amb la finalitat de "garantir capacitats i recursos suficients per al mostreig, les proves i la presentació d'informes".

La Comissió Europea assegura en la seva guia, que aquestes proves ràpides són propícies per "situacions d'alta prevalença", llocs on la transmissió està descontrolada o grups poblacionals que han tingut contacte amb un positiu. Podrien en aquests casos "detectar un alt potencial de transmissió a la comunitat", i també "disminuir la pressió sobre entorns sanitaris".

Reconeix en aquest sentit que poden ser una mesura de suport que ajudi a controlar els contagis i per evitar restriccions severes a la llibertat de moviment dels ciutadans o haver de recórrer a mesures com l'aïllament o la quarantena, si bé "no són òptims", especialment en pacients asimptomàtics.

La Comissió també apunta que els tests ràpids que s'utilitzin han de tenir resultats "acceptables", que vol dir que han de garantir almenys un 80% de sensibilitat i 97% d'especificitat, per "evitar tants falsos negatius i falsos positius com sigui possible". També demana als Estats que adoptin criteris comuns.

La recomanació de l'Executiu d'Ursula von der Leyen s'ha conegut la vigília de la reunió per videoconferència de caps d'Estat i de Govern de la UE en què els líders hauran d'avaluar la situació de la pandèmia, encara que previsiblement el debat dels tests ràpids quedarà en segon pla perquè s'han complicat les negociacions sobre el pressupost europeu i el fons de suport post covid.

En paral·lel a aquesta iniciativa, Brussel·les també ha anunciat un acord amb la Creu Roja Internacional i la Mitja Lluna Internacional per contribuir amb 35,5 milions del fons europeu per a emergències (ESI) a augmentar la capacitat en la UE de fer proves diagnòstiques de coronavirus.

França va ser el primer país a fer tests ràpids massius a les farmàcies, com també passa a Andorra. Recentment també s'han decantat cap als tests ràpids el Regne Unit i Àustria, en un intent de prevenir la situació a les festes de Nadal.