Desautoritzar Alfonso Dastis. Això és el que ha demanat l'ABC després que el ministre d'Exteriors deixés anar en una entrevista dissabte passat que Espanya no vetaria l'ingrés d'Escòcia a la Unió Europea en cas que s'independitzés del Regne Unit

Mentre La Razón no té gaire en compte aquest fet, i se centra més a parlar de Veneçuela, l'ABC veu com un "greu error" les declaracions del ministre perquè, a parer seu, poden "ser utilitzades malintencionadament en contra dels interessos nacionals".

D'una banda perquè, asseguren, "hi ha els qui sospiren perquè passi una cosa així" i, de l'altra, perquè "fa la falsa impressió que la separació entre una regió i la resta de la nació a la qual pertany seria un simple tràmit sense importància, quan en qualsevol cas hauria de ser un desenllaç traumàtic i indesitjable".

Precisament per això, el diari citat demana que el govern espanyol desautoritzi Dastis perquè considera que "ha d'entendre que ocupa un lloc de la més alta responsabilitat", ja que "el pitjor que li pot passar a Europa és que es contagiï la febre nacionalpopulista pel continent".

Ser tonto o ser Dastis

"Quines cèl·lules cerebrals pot tenir una fregadora Vileda? Poques, però una cosa és ser tonto i una altra cosa és ser Dastis". El director d'Es La Mañana, Federico Jiménez Losantos, ha carregat encara més dur amb aquestes paraules -i moltes altres més- en la seva editorial contra el ministre d'Exteriors.

En un comentari de més de deu minuts, Losantos no s'ha tallat ni un pèl a l'hora de criticar les decisions del president espanyol i tampoc de batejar amb diferents qualificatius alguns altres ministres que han format part de l'executiu estatal.

"Jo vaig creure que després de tenir una espècie de tronc a Interior com Fernández Díaz, és difícil fer-ho pitjor i, sobretot, després de tenir de ministre d'Exteriors per a Catalunya i per a l'estupidesa el gallo Margallo", ha volgut dir deixant-ho clar a l'inici de la seva llarga llista d'exposició de motius, per després afegir el següent: "Dic, després del gallo Margallo [Rajoy] haurà mirat bé i en comptes de buscar els seus amics, que a més és gent molt mediocre, ja buscarà algú discret perquè no es pot tenir un ministre d'Exteriors més rigorosament babau, com el pájaro bobo, és impossible ser més babau, babau​ solemne".

Losantos, a més, ha llançat de regal fortes crítiques contra l'exministre José Manuel García-Margallo assegurant que "va fer el ridícul més absolut" perquè, segons ell, "és un ximple que es creu molt llest" i li ha retret que en vigílies de les eleccions catalanes debatés amb l'ara vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en comptes de fer-ho amb el representant del PP, Xavier García Albiol, de qui ha augurat que "ha de cobrar una bona nòmina" perquè considera que "tanta humiliació és difícil de suportar".

Superar marques

El director d'Es La Mañana s'ha quedat a gust en el seu llarg comentari matinal subratllant que "cal reconèixer que [Dastis] ha superat les marques del seu antecessor" i afegint, a més, que "quan sembla que res no pot superar la capacitat d'estupidesa d'un polític [...], comença a a treure tot el que porta dins com la folklòrica".

Tot seguit, s'ha qüestionat que "què porta dins Dastis", i ell mateix ha respost que "primer, és un senyor estructuralment covard, és a dir, és una persona que intel·lectualment és incapaç de manifestar alguna opinió". Després ho ha aclarit justificant-se en la seva premissa que "un bon diplomàtic té la seva opinió, però la modelarà segons el que necessiti el país".

Al seu parer, "Dastis ha prosperat a còpia de no ser res i al final ho ha aconseguit, és com un celler buit".