“A diàleg no em cansa ningú”. El president del Congrés, Patxi López, està disposat a fomentar les vies de comunicació amb el govern en funcions del Partit Popular (PP), abans de portar-lo davant del Tribunal Constitucional. “Trucaré al secretari d’Estat de Relacions amb les Corts per resoldre aquest conflicte institucional, i quan no hi hagi acord, optarem per les vies legals”, ha dit López després que el ministre en funcions de Defensa, Pedro Morenés, no ha assistit a la comissió de Defensa. El motiu respon al conflicte d’atribucions entre el poder legislatiu i l’executiu que té lloc al parlament espanyol, després que els de Mariano Rajoy s’han mostrat contraris a comparèixer davant la cambra per ser controlats pels diputats.

Segons López, “cal clarificar bé” la situació i les atribucions de la cambra, “sense obrir guerres institucionals”. “No es tracta d’un control normal i ordinari, sinó que és un control sobre les accions i les decisions que pot adoptar un govern en funcions”, ha afegit. Així i tot, la petició de portar als tribunals la causa no depèn d’ell. Per tramitar-ho, primer cal que s’elevi la causa a la mesa, a petició dels grups, i allà es prengui una decisió que més tard s’ha de ratificar al ple, on es podria aprovar perquè hi ha una majoria a favor d'acudir al TC. El socialista ha insistit que el govern hauria d’informar el legislatiu, i que han de parlar “sobre les funcions que té un govern en funcions i sobre les decisions que adopta”.

"A Bèlgica van estar gairebé 500 dies [sense executiu] i què van fer? Tancar el Congrés?", deia indignat als periodistes. Segons ha explicat l'expresident basc, entre rialles, no li ve de nou. "Estic cansat de totes les primeres vegades, quan era lehendakari tot eren primeres vegades, també". En aquest sentit, López ha confessat no entendre la situació, i tampoc estar preocupat per la possibilitat que els terminis de portar el contenciós al TC puguin ser més llargs que els de la constitució del govern espanyol. Així, almenys, "aquest rellotge que ha engegat Pedro Sánchez", com ell diu, marcarà precedent per al futur.

"Cap responsabilitat"

Ara bé, el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Luís Ayllón, ha negat que ministres com el titular de Defensa, Pedro Morenés, tinguin cap “responsabilitat” per aquest fet. Ayllón afirma que “no és un acte de voluntat, sinó de respecte a la llei per part del govern”. Segons afirma, “a partir d’aquí, els grups poden estudiar les opcions que vulguin”, com poden ser un recurs davant del TC o la reprovació política dels ministres. El secretari d’Estat ha demanat respecte per la Constitució. “El que hem de fer en posar-nos mans a l'obra perquè hi hagi un govern, en comptes de tapar els fracassos d'uns i d'altres en les negociacions i en el debat d'investidura, amb una activitat extraordinària del Parlament que no s'ha produït mai en anys de democràcia”, ha conclòs.