"La cadira buida és un merescut epitafi del que ha estat aquest govern, a qui els ciutadans han posat fi; i no ha respectat els ciutadans ni el parlament". Amb aquesta contundència tancava el seu discurs el diputat del PSC, Germán Rodríguez, durant la reunió de la comissió de Defensa que ha tingut lloc al Congrés dels Diputats. La indignació de Rodríguez, així com d'altres diputats, venia com a conseqüència de l'absència del ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, a la comissió. Morenés no hi ha acudit, ja que l'executiu en funcions de Mariano Rajoy considera que no han de retre comptes a la cambra, perquè a l'estar en funcions implica que no hi ha activitat política, segons la llei del govern 21.6.

Segons havia comentat el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, si Morenés no anava a la compareixença, seria motiu suficient per dur la causa davant del Tribunal Constitucional. L'oposició, i una majoria de la cambra considera que el govern hauria de retre comptes, ja que si no es produeix "un conflicte institucional greu" entre poder executiu i legislatiu, com ha anunciat el president del Congrés, Patxi López. A aquests efectes, Rodríguez explica que la causa s'elevaria a la mesa del Congrés, per decidir les accions a emprendre. Al seu torn, el diputat de Ciutadans, Miguel Gutiérrez, considera que cal portar cada ministre als tribunals, "segurament el penal", per "resoldre el conflicte competencial". 

Ara bé, Gutiérrez ha afirmat que els serveis jurídics estan estudiant com abordar això que ja titllen de "la rebel·lió". Alhora, ha recordat el cas del diputat del PP Enric Millo, que va sol·licitar la compareixença d'Artur Mas quan el govern català estava en funcions, i ha explicat que tot plegat li sembla una "contradicció, perquè una vegada es diu una cosa i després se'n fa una altra".

'Obrir el telenotícies'

Tanmateix, el diputat del PP, Ricardo Tarno, s'ha defensat, enutjat. "Vostès s'han retratat", ha dit a la Comissió. "Des del govern, només hem de comparèixer en casos d'excepcionalitat", i com ell creu, "no és el cas". El motiu de la comissió era abordar les accions que l'OTAN duu a terme al Mar Egeu, però sembla que no hi havia res a explicar segons el PP, ja que no s'estan produint novetats a la zona. Així mateix, el popular ha assegurat, en referència a Podemos i Ciutadans, que "només els interessa la quota de telenotícies i la de share". Per això, "han fet discursos grandiloqüents", però "l'únic grup que realment ha sol·licitat l'assistència del govern és el grup socialista, de la casta, dels vells", ha expressat, indignat. 

'No puc votar'

"Aquí no hi ha un govern descontrolat, hi ha un Congrés sense cap, no faltin al respecte, perquè no hi ha un conflicte institucional", ha sentenciat Tarno. Precisament, no és infreqüent sentir d'alguns diputats dir que l'executiu de Rajoy està "en rebel·lia". El terme el va emprar ja el PSOE en el seu moment, però la representant de Democràcia i Llibertat (DiL), Míriam Nogueras, l'ha reiterat. Nogueras ha dit que és “una absoluta vergonya la no compareixença d’aquells qui diuen que no es pot votar, mentre ells no compleixen la llei”. Feia al·lusió al referèndum de Catalunya. Al seu torn, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha afirmat que "un govern en funcions no deixa de ser un govern, i ha de tenir el control del legislatiu". 

Colau i els militars

Més resignada s'ha mostrat la diputada d'En Comú Podem, que ha decidit fer les preguntes "a una cadira buida" "Les tramitaré a una cadira buida", ha afegit, tal i com ha fet. No ha perdut l'ocasió tampoc per defensar Ada Colau, assegurant que l'alcaldessa de Barcelona "exerceix les competències que li toquen". Estava parlant dels comentaris de Colau al Saló de l'Ensenyament, quan es va mostrar incòmoda per la presència de militars a l'esdeveniment.