El Partit Popular facilitarà l’aprovació del decret anticrisi de mesures econòmiques del govern espanyol, anunciades aquesta setmana per Pedro Sánchez durant el debat sobre l’estat de la nació. Fonts del PP titllen el pla de la Moncloa “d’insuficient i incomplet” perquè considera que no hi ha mesures específiques per a la classe mitjana i lamenten que el cap del govern espanyol no tingui al cap la idea d'abaratir el cost de l’administració, amb “l’executiu més car de la història, amb 22 ministres i més de 800 assessors adscrits al govern". Tot i que Sánchez no hagi fet cas als populars, que van proposar deflactar la tarifa de l’IRPF a les rendes de menys de 40.000 euros anuals, el PP acabarà abstenint-se a la votació corresponent.

Els arguments que donen aquestes fonts populars es basen en la “rectificació” que va fer Pedro Sánchez sobre la baixada de l’IVA a l’electricitat, un canvi de criteri que segons ells arriba tard perquè ja ha costat un total de 200 milions d’euros a les butxaques dels ciutadans de l’estat espanyol, calculen. També aplaudeixen el fet que s’hagin posat en marxa ajudes directes a les rendes més baixes per pal·liar mínimament els efectes de la inflació.

La intenció del PP, no obstant això, és mantenir una postura contrària a les mesures fiscals promogudes per Pedro Sánchez que estan “inspirades en la doctrina econòmica de Podemos”. “No podem acompanyar el PSOE en el seu intent de marcatge a la vicepresidenta Yolanda Díaz, i no podem avalar unes tesis econòmiques que podrien provocar noves pujades de preus a l’energia i els hidrocarburs”, afirmen aquestes mateixes fonts. També insisteixen que els populars no poden apostar per l’acceleració de la descarbonització, ja que “redueix les vies de generació elèctrica, minora l’oferta i obre la porta a un increment de les tarifes que suporten els espanyols”.

El PP també considera que no existeix cap garantia que el “suposat impost” a les entitats financeres, que segons ells és “inconcret i difús”, no s’acabi traslladant als ciutadans de manera que vegin com s’encareixen els crèdits, es redueixi la retribució dels seus estalvis, es restringeixi el crèdit o es generin sobrecostos bancaris ordinaris per manteniments de comptes corrents o la retirada d’efectiu.

Així mateix, el partit d’Alberto Núñez Feijóo assegura que el PP no donarà suport a augments dels impostos que poden afectar els ciutadans de l’estat espanyol de la mateixa manera que “el PSOE no dona suport a la nostra proposta de baixada d’impostos a les classes mitjanes”. Els populars consideren que les mesures anunciades pel president espanyol serveixen per donar rèdit electoral a Sánchez i per quedar bé amb Podemos, però “no són una ajuda pels ciutadans amb els seus problemes quotidians”.