El Govern ha aprovat aquest dimarts el permís per dol gestacional i el règim de flexibilitat horària recuperable per menstruacions o climateris que afectin la salut del personal. Aquestes mesures van ser acordades el passat 6 d'octubre per la Mesa General de Negociació dels empleats i empleades públics de la Generalitat. En el cas de la pèrdua gestacional entre la setmana sis i el dia 179 de l'embaràs, els progenitors tindran dret a un permís de tres dies hàbils "per contribuir a la recuperació del seu procés del dol", segons ha informat la Generalitat. Pel que fa a la menstruació o el climateri, les treballadores de l'administració podran absentar-se del seu lloc de treball un màxim de vuit hores mensuals, recuperables en el termini dels quatre mesos posteriors en franges de mínim 30 minuts.

El nou permís de dol gestacional inclou els embarassos que no superin el sisè mes de gestació, els quals fins al moment no estaven contemplats en els permisos ja existents. A aquesta baixa es podran acollir els dos progenitors, al marge del seu estat civil, o un familiar fins al segon grau de consanguinitat. D'aquesta manera, més persones tindran el dret de passar el dol per la pèrdua d'un infant durant l'embaràs amb un permís. En relació amb el permís per menstruacions doloroses, el requisit per demanar-lo es limitarà a una declaració responsable, que es tramitarà de forma telemàtica. 

La Generalitat ha subratllat que l'aprovació d'aquests permisos "és capdavantera" i responen a la voluntat d'aprofundir en "la incorporació de la perspectiva de gènere en l'administració". Des del Govern també s'ha expressat la voluntat de seguir "millorant les condicions laborals del personal", així com "donar resposta a les necessitats de conciliació en situacions vitals que així ho requereixen i de garantir nous drets sexuals i reproductius". 

L'Ajuntament de Barcelona planeja crear permisos per pèrdua dol gestacional

El passat 19 d'octubre, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar la creació de permisos laborals per dol gestacional i per dolors menstruals o de climateri per a les seves treballadores. Aquesta mesura proposada pel grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va obtenir el suport majoritari dels regidors, amb l'excepció dels representants del Partit Popular (PPC),  Valents i una regidora no adscrita que van optar per abstenir-se. 

Els permisos per al personal del consistori són igual als acordats per la Generalitat. Consta d'un permís de 3 dies hàbils per pèrdua gestacional entre la setmana 6 i el dia 179 de l'embaràs, i 8 hores mensuals (recuperables en els 4 mesos posteriors) per dolors menstruals o durant el període previ o posterior a la menopausa.