Diversos noms de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Associació de Municipis per la Independència de l'entorn del PDeCAT tracten de “promoure una agrupació d’electors que respongui a la crida que aquest dimarts ha fet el President Puigdemont” d’impulsar una llista unitària amb la resta de partits i entitats sobiranistes, segons han explicat a El Nacional fonts d'aquesta iniciativa.

Els promotors han negat que la iniciativa provingui d’algun partit o del mateix Puigdemont. Volen mantenir-se en l’anonimat “per no fer més enrenou en el món sobiranista”, encara que han manifestat també el seu “malestar” pel que consideren “la incapacitat de les cúpules dels partits” a l’hora de “secundar la iniciativa del president” de cara a les eleccions dels 21 de desembre.

El termini per a presentar coalicions electorals s'acaba aquest dimarts i no se n'ha presentat cap. El temps corre contra la llista unitària. L'alternativa que mouen els promotors d’aquesta llista opten per presentar-la com una agrupació d'electors, i ja han començat a recollir les signatures que la llei exigeix per a acreditar-la: un 1% de cada circumscripció, és a dir, 55.000 signatures. El termini per a presentar agrupacions electorals s’acaba el dia 17 de novembre.

Les mateixes fonts han assenyalat que la llista unitària “no és un desig qualsevol” i han recordat que la proposta llistaunitaria.cat ja ha aplegat més de 280.000 signatures en quatre dies, i que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’ha pronunciat amb molta claredat aquest dimarts. El manifest de l’ANC demana als partits polítics catalans “una candidatura única independentista, que contingui el president i tots els presos polítics, fins i tot els Jordis, sacrificant el seu interès immediat”.

Una altra iniciativa en favor de la llista unitària és la de Respublica.cat, promoguda per personalitats sobiranistes. Altres noms que també veuen bé la llista unitària són el Moviment d'Esquerres, el diputat independent de JxSí Lluís Llach; la diputada de CSQP, Àngels Martínez; el diputat de JxSí pel PDeCAT, Jordi Sendra, i l’eurodiputat per ERC, Josep Maria Terricabras, entre d’altres.