El jutge ha deixat en llibertat el número dos de la CUP per Tarragona, Edgar Fernández, després d'haver-lo detingut aquest mateix matí. Segons ha informat la mateixa CUP, el diputat electe s'ha negat a declarar davant del jutge.

Fernández ha estat detingut per la seva participació en diverses manifestacions contra la sentència del procés. El cupaire tenia vigent una ordre de crida i cerca per no haver comparegut davant el jutge i està acusat de desobediència i desordres públics i la Generalitat n'és acusació particular.

 A les 14h, el mateix Fernández ha ofert una roda de premsa en què ha exigit que s’arxivin totes les causes contra ell i contra "totes les persones encausades per defensar els nostres drets". "L'estratègia és no declarar. La intenció per part seva és criminalitzar un moviment polític", ha dit Fernàndez posteriorment en declaracions al Planta Baixa de TV3 on també ha denunciat que en alguns informes policials espanyols se l'assenyalava per la seva condició de "personatge conegut".

 

"El que volen amb aquesta detenció és amenaçar la resta de manifestants perquè no es mobilitzin. De fet, la policia espanyola ha admès que se'ns acusa per ser 'personatges coneguts'", ha lamentat en un vídeo abans de ser detingut.

Una vintena d'encausats

Fernández era una d'un total d'una vintena de persones encausades en cinc causes diferents obertes per dos jutjats de Reus en relació amb les protestes postsentència. Fernández s'havia negat a declarar en les quatre ocasions que havia estat citat perquè, al seu parer, la causa forma part d'un "relat a base d'expedients policials, servit en safata" a Fiscalia perquè generi "casos repressius" contra persones que estan "fitxades" com a militants polítics.

Fernández ha participat avui mateix en una concentració davant dels jutjats, on havia de declarar per una altra causa. En concret, estava citat a declarar, juntament amb dues persones més, en relació al tall de les vies del tren el 23 setembre de 2019 en protesta per l'operació Judes.

Una citació més

Fernández tornava a estar citat per al proper 10 de març per segona vegada com a imputat en una altra protesta postsentència a Reus on hi va haver llançament de tanques. En l'esmentada causa, la Generalitat s'ha personat com a acusació particular. Fernández ja va avisar que tampoc no es presentaria a aquesta última citació judicial.

Fernández, portaveu del Secretariat Nacional, compta amb un bagatge en el municipalisme. És graduat en educació social i en els últims anys s'ha centrat, tant dins com fora del consistori reusenc, en la defensa de polítiques d'habitatge i dels drets socials de les persones vulnerables, com ara la defensa de l'accés al padró.