El Parlament ha viscut un matí agitat abans de la votació dels pressupostos. Els lletrats de la Cambra han fet arribar a la Mesa un escrit sobre les conseqüències de desoir l'informe del Consell de Garanties Estatutàries i aprovar la disposició addicional 31, tal com estan redactades les esmenes de JxSí i la CUP. Immediatament, el ple ha aixecat la sessió perquè els grups poguessin valorar l'avís dels serveis de la Cambra. Passats uns minuts, els diputats han tornat a l'hemicicle per reprendre el ple, que immediatament ha posat en marxa un encès debat. L'oposició ha intentat obligar a convocar la Mesa, la qual cosa ha estat repetidament rebutjada per la presidenta, Carme Forcadell.

La convocatòria de l'òrgan de govern de la Cambra faria recaure damunt els seus membres la responsabilitat de la votació de les esmenes. En cas contrari, la responsabilitat recau damunt del ple. Davant la impossibilitat de convocar la Mesa, PP i PSC han reclamat reunir la Junta de Portaveus. Aquesta petició ha estat també desestimada argumentant que havia començat la votació i, segons el Reglament, no es pot reunir la Junta quan hi ha votacions en marxa. Finalment, s'ha procedit a votar les esmenes.

Segons l'informe dels lletrats, l'aprovació de la disposició representaria ignorar l'advertiment de la interlocutòria del TC sobre els efectes de tirar endavant qualsevol resolució derivada de la declaració del 9-N sobre el procés de desconnexió. Això podria tenir efectes legals per als membres de la Mesa.

JxSí retira la seva esmena

En reprendre's el ple, Jordi Turull, en nom de JxSí, ha recordat que ni l'informe del Consell ni el dels lletrats són vinculants; ha advertit, a més, que en una nota prèvia els lletrats acceptaven que es podia tramitar el text. "Això és el Parlament de Catalunya i no una sala de vistes. Volem recordar la inviolabilitat dels diputats recollida a l'Estatut per garantir la llibertat d'expressió", ha subratllat. JxSí votarà a favor de l'esmena de la CUP i la de CSQP i retira la seva.

En nom de la CUP Anna Gabriel ha assegurat que són conscients dels efectes de l'aprovació del text i que això no canvia res. La diputada cupaire ha volgut insistir en una segona intervenció que no necessiten més informes. "El referèndum és un compromís de la majoria d'aquest país", ha assegurat.

CSQP: "Presidenta, no faci de màrtir"

Des de CSQP, Joan Coscubiela, ha reclamat que el Parlament "es respecti a si mateix" respectant les seves institucions com el Consell de Garanties Estatutàries. "En nom del grup li volem dir una cosa: necessitem la presidenta de presidenta, no de màrtir", ha advertit Coscubiela a Forcadell: "Faria bé de salvar-se d'aquells que la volen tant".

Cs: "Estem passant el Rubicó"

Carlos Carrizosa de Ciutadans ha alertat que "la Mesa pot incórrer avui en responsabilitats i també el Govern" i ha afegit que "avui es pot estar traspassant el Rubicó per part del Govern". "Això és el cant del cigne del procés", ha reblat en referència a l'anunci del vicepresident, Oriol Junqueras, que ha demanat la paraula per afirmar que es deixarà el text tal com està.

Tot seguit, el vicepresident del Parlament, José María Espejo-Saavedra, ha reclamat que es reunís la Mesa per valorar els efectes de la nota dels lletrats. També el socialista, David Pérez, secretari segon, ha demanat la reunió de l'òrgan de govern de la Cambra.

Davant la negativa de la presidenta a convocar la Mesa, al·legant que quan el ple està reunit la Mesa es limita a ordenar el debat, s'ha desestimat la petició. El popular Santi Rodríguez ha esgrimit una "crida a l'observança del Reglament", argumentant que això obliga la Mesa a reunir-se. La presidenta també ha desestimat aquesta petició i el diputat popular ha denunciat que es vulneren els drets dels diputats.

Rodríguez ha defensat la tasca dels lletrats del Parlament. "Que ningú erri en la responsabilitat del que passa, no és ni dels lletrats ni de l'oposició, és únicament i exclusiva d'aquells que ho provoquen -adverteix-. En democràcia, les lleis es compleixen. Els que forcen les lleis per saltar-se-les és que no són demòcrates".

El socialista Miquel Iceta ha subratllat que "avui els dos lletrats més importants de la Cambra adverteixen que hi ha esmenes que no s'haurien d'haver admès a tràmit"; ha argumentat que el ple estava a punt d'aprovar uns pressupostos per impulsar el procés d'independència, la qual cosa justifica que es reclami un informe sobre el "tema més rellevant que aprovarà aquest Parlament des de l'any vuitanta" i es demani "l'auxili" dels lletrats.

Finalment, i entre les protestes de l'oposició, el ple ha reprès l'ordre del dia.