El secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha traslladat aquest dilluns als coordinadors dels grups parlamentaris que la votació d'aquest dimarts sobre la designació de diputats que exerciran els drets dels companys processats requerirà la majoria simple dels vots per tirar endavant, segons han explicat fonts parlamentàries a l'ACN.

La decisió expressada per Muro contradiu el que divendres passat va dir el lletrat major del Parlament, Joan Ridao, quan va assegurar que era necessària la majoria absoluta per aprovar els dos punts del dictamen, el que posava en risc l'acord. La CUP encara no ha revelat el sentit del seu vot, però el vot afirmatiu dels comuns ja serà suficient.

Muro tornarà a exposar el seu criteri a la Mesa que se celebrarà demà i l'òrgan del Parlament no prendrà cap acord sobre aquesta qüestió. El secretari general de la cambra catalana argumenta que l'article 25 del reglament del Parlament només especifica que la majoria absoluta és per votar sobre les suspensions dels diputats, és a dir, el primer punt del dictamen. En canvi, considera que el punt dos que fa referència a la designació de diputats perquè exerceixin els drets del processats requereix la majoria simple, com la majoria de votacions de la cambra.

El ple del Parlament que votarà el dictamen de la Comissió de l'Estatut començarà aquest dimarts a les 12 hores. Serà poques hores abans que a les 16.30h arrenqui el debat de política general amb la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra. De fet, era imprescindible que s'acordés una solució sobre la qüestió abans que el ple voti aquesta setmana les propostes de resolució en el marc del debat de política general.

La manca d'acord entre JxCat i ERC sobre com afrontar la suspensió dels diputats processats per l'1-O per part del jutge Pablo Llarena ha estat motiu de discrepància en els últimes mesos. Fins i tot, al mes de juliol, les desavinences van forçar a suspendre un ple del Parlament.