Els lletrats del Congrés dels Diputats han tornat a defensar la inviolabilitat del rei emparant-se en la inviabilitat constitucional. Els serveis jurídics de la cambra baixa han remarcat la seva posició respecte al monarca espanyol. Aquest informe dels lletrats servirà al Partit Socialista, al Partit Popular i a Vox per tombar l'última proposta que el PNB havia posat sobre la taula per abordar aquest dimarts vinent amb un canvi en la Llei Orgànica del Poder Judicial l'article de la Constitució on s'especifica la inviolabilitat del monarca. Segons ha recolllit ElPaís, PSOE, PP i Vox refusaran d'inici aquesta proposta —ja que gaudeixen de sis dels nou membres de la Mesa del Congrés— que ni tan sols arribarà a la Junta de Portaveus, on sí que tindria els suports necessaris per tirar endavant.

L'informe del secretari general del Congrés assenyala que "l'article 56.3 de la Constitució estableix que la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat. Els seus actes estaran sempre refrendats en la forma establerta en l'article 64, mancant de validesa sense aquesta ratificació, exceptuant el que està disposat en l'article 65.2. (nomenar i separar als membres de la casa reial), sent així que la regulació que es pretén, limitativa de la figura de la inviolabilitat, tal com es configura en la Proposició de Llei del PNB resultaria contrària a aquesta, per envair la reserva constitucional existent quant als elements essencials de la Corona definits en el Títol II de la mateixa Constitució". Per aquests arguments, el lletrat més important de la cambra ha conclòs en tombar aquesta iniciativa que pretenia esmenar les responsabilitats del Rei.

Fa quasi una setmana, el dimarts 7 de juny, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, va presentar una proposició de llei per modificar la norma que regula el funcionament del Poder Judicial espanyol, arran del retorn del rei emèrit a Sanxenxo. Esteban va comparèixer per remarcar la intenció de la seva formació en demanar explicacions sobre els escàndols del Borbó i va considerar que ara "urgeix" aplicar alguns canvis legals per esclarir algunes llacunes que podrien suposar, si el rei delinquís. La iniciativa del PNB per modificar la llei orgànica del Poder Judicial consisteix a esmenar l'article 55 per redefinir-lo d'una forma més àmplia i completa. Aquest article atribueix a les sales del Civil i del Penal del Tribunal Suprem "la tramitació i enjudiciament de les accions civils i penals, respectivament, dirigides contra la reina consort o el consort de la reina, la princesa o príncep d'Astúries i el seu consort, així com el rei o reina que haguessin abdicat i el seu consort". La segona qüestió que el PNB volia afegir és que aquestes sales del Suprem també coneguessin "les accions civils i penals dirigides contra el rei o la reina durant l'exercici del seu càrrec en els actes no sotmesos a ratificació i que no tinguin relació amb les funcions institucionals de la prefectura de l'Estat".