El Partit Popular enviarà una proposta d'aquí a un mes, abans del 13 de juliol, a l'executiu espanyol de Pedro Sánchez per "renovar, reformar i regenerar" el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que té el mandat caducat des de fa més de tres anys i mig. La formació d'Alberto Nuñez Feijóo esperaria fins després de les eleccions andaluses del pròxim 19 de juny per afrontar la renovació del CGPJ, encara que aquest endarreriment també amenaci de bloquejar el Tribunal Constitucional. La tardana proposta del PP allargaria el procés de negociació fins a la tardor d'aquest any, així desembocant en un bloqueig institucional. "La situació ha arribat a tal extrem, és de tal gravetat que ja no només serveix una simple renovació el CGPJ", ha argumentat el vicesecretari institucional popular, Esteban González Pons.

El bloqueig d'aquests òrgans judicials podria perpetuar la majoria conservadora que hi ha actualment al CGPJ. A més, segons ElDiario.es, obriria la porta a facilitar que el PP estengui la majoria conservadora en l'àmbit judicial que ja va establir Mariano Rajoy quan estava a La Moncloa. La proposta dels populars ha arribat el mateix dia que la ministra de Justícia, Pilar Llop, ha assegurat que el govern espanyol flirteja amb la possibilitat d'anomenar als dos magistrats del Tribunal Constitucional que li correspon per la quota de partits, sense passar per un acord amb l'oposició per la renovació del Poder Judicial. Llop ha argumentat que aquesta opció pot donar-se a causa de la necessitat de "complir amb la Constitució" i emparant-se per una doctrina pròpia del tribunal de garanties. En aquest sentit, el PP, a través de González Pons, ha alertat de les conseqüències "jurídiques, polítiques i econòmiques" si el PSOE decideix fer el pas i anomenar als dos magistrats sense esperar al CGPJ. "Seria una renovació incompleta i faria fallida amb la Constitució i el govern hauria d'acceptar les conseqüències que vinguessin de la UE", ha argumentat el popular.

El PP ha assegurat: "Hem de despolititzar la justícia els dos partits, PSOE i PP. Hem d'intentar que les institucions recuperin el seu prestigi. En les mans del govern està, la nostra proposta és molt senzilla i plena de bona voluntat". En la mateixa roda de premsa, González Pons ha refusat que aquest procés es converteixi "de nou en un canvi de cromos". González Pons ha remarcat que les propostes que plantejaran a l'executiu de coalició seran de "fàcil acceptació" pel PSOE. "Són idees que ens han traslladat les associacions de jutges", ha dit. En tot cas, el vicesecretari de la formació popular ha assegurat que el líder de la formació, Alberto Nuñez Feijóo, accepta renovar els 20 vocals del CGPJ amb el mètode vigent i no posa com a condició, com si feia Pablo Casado, el canvi de llei per modificar el mètode de nomenaments i els jutges s'escolliran entre ells. El PP ha advertit que no es revelarà cap de les idees que plantejaran a l'executiu espanyol: "No filtrarem cap document. El govern serà el primer a assabentar-se i després la premsa".