Les presons catalanes estan a favor de l'indult als presos polítics, segons els informes enviats al Tribunal Suprem com a part de la documentació necessària per decidir sobre les peticions d'indult. Segons informa El Confidencial​, aquests informes indiquen una evolució favorable dels presos polítics i que, per tant, estan preparats per al reinserció.

Els documents expliquen la situació concreta de cada un dels líders independentistes empresonats i, respecte al líder d'ERC, Oriol Junqueras, els informes psicològics reflectirien que "ha assumit la seva responsabilitat i les conseqüències dels actes i està preparat per a la reinserció".

El citat digital assegura que l'informe de Junqueras narra que un dels objectius durant la seva estada a Lledoners ha sigut "treballar perquè conegui i analitzi els antecedents i les conseqüències dels fets pels quals ha estat condemnat". En la mateixa línia, la psicòloga de la presó assegura que "donada la garantia constitucional de llibertat ideològica, el pensament social i polític de l'intern no és punible ni és la causa de la condemna actual". 

"Reflexió" i "pensaments autocrítics"

Des de Lledoners afirmen que les proves realitzades, en les quals Junqueras va participar activament, han servit per detectar els factors que van estar presents en els fets recollits a la sentència. 

"Ha pogut reflexionar, sent capaç de valorar les conseqüències dels seus actes i assumint la seva responsabilitat. Actualment, assumeix la seva conducta i participació dels fets i, fruit d'un procés de reflexió, ha desenvolupat pensaments autocrítics i ha pres consciència de les seves conseqüències", conclou l'informe que la presó ha enviat al Suprem.

Aquesta documentació, que envia la directora del centre penitenciari, destaca l'excel·lent "disposició" i "implicació" de Junqueras en les activitats que se li han proposat. A més, subratlla que el dirigent d'ERC ha dedicat gran part del seu temps a transmetre els seus coneixements acadèmics a la resta d'interns de Lledoners.

"Es pot afirmar que la seva dedicació a ajudar i col·laborar amb la resta de presos ha sigut plena en tots els aspectes: altruista, sempre disposat a ajudar. Avui en dia, una persona respectada i estimada tant al mòdul de residència com a la resta del centre, tant per les activitats docents que du a terme com pel seu caràcter conciliador, integrador i proper", destaca l'informe que pretén que Junqueras aconsegueixi l'indult.

Les peticions, a la taula de Marchena

Els informes a favor dels indults dels presos polítics ja van arribar a mans del Tribunal Suprem divendres de la setmana passada. Segons les fonts consultades per TV3, els documents que es van enviar des dels centres penitenciaris a finals del mes d'octubre són a la taula del jutge Marchena

Aquests informes, elaborats per equips multidisciplinaris de cada centre penitenciari, destaquen l'evolució favorable de cadascun dels presos polítics, una condició imprescindible per a aquesta petició. Segons el Ministeri de Justícia, hi ha set peticions d'indult que ja van arribar a la taula del Suprem a principis d'octubre, i que també contemplen la mesura per als exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, a part dels 9 empresonats.