Pablo Llarena ja ha engegat la maquinària per estudiar si es queda el cas de Josep Maria Jové o el manté a Barcelona.

En qualsevol altra investigació tots els acusats estarien units en un sol procés. Ara mateix hi ha tres jutjats investigant els mateixos fets i compartint informació, però amb diferents acusats. En qualsevol altra investigació la causa s'hauria unificat —en aquest cas, amb aforats— al Tribunal Suprem, tot i que des de les defenses es creu que qui té autoritat per jutjar el cas és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Paradoxalment i després de més d'un any d'estar investigant Josep M. Jové i Lluís Salvadó, ara el jutge d'instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha decidit inhibir-se de la investigació d'aquests dos acusats. I Llarena ja els ha posat el focus a sobre.

A la investigació de la peça separada per malversació, el magistrat ha mogut fitxa i ha demanat tots els informes que té el jutjat d'instrucció 13 sobre les despeses del referèndum, un extrem que ni tant sols el jutge del 13 ha pogut acreditar perquè no hi ha proves de pagaments, els testimonis que han declarat fins ara no han admès haver pagat els responsbles de la Generalitat, i les empreses proveïdores no han reconegut haver cobrat.

Amb tot, Llarena vol l'informe de la Guàrdia Civil sobre la publicitat del referèndum i la còpia de les declaracions que han fet diversos directors de mitjans i empreses; l'informe de la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal; les factures d'Unipost, i l'informe de la Secretaria d'Estat d'Hisenda sobre el FLA.

L'agenda Moleskine, cap al Suprem

Llarena vol vincular Jové amb el delicte de malversació. De fet, era la mà dreta d'Oriol Junqueras a la Conselleria d'Economia, i el jutge del 13 sempre l'ha vist com el cervell del referèndum de l'1 d'octubre i, per tant, màxim responsable dels preparatius. Per això, entre el llistat de documentació que demana Pablo Llarena hi ha el gruix de les proves que hi ha contra Josep M. Jové. 

El magistrat del Suprem demana l'agenda Molskine, l'original i una còpia en DVD, la informació del mòbil de Jové i una còpia de les escoltes telefòniques que va fer la Guàrdia Civil. Llarena també vol tota la documentació sobre el mòbil que la Guàrdia Civil no va poder desencriptar i que ara mateix és a Berlín.

A la providència que va dictar dimarts Llarena també demana tota la documentació del que es va trobar durant l'escorcoll del despatx de Josep M. Jové. 

El magistrat del Suprem va a l'origen i demana també les declaracions de Santi Vidal i Carles Viver-Sunyer. Amb Santi Vidal va començar tot. Les declaracions sobre la hisenda pública catalana i les dades que ja havia obtingut la Generalitat van desembocar en una investigació que ha esdevingut causa general i que ara s'entrelliga amb el judici que s'ha de fer al Tribunal Suprem.