El cantautor Lluís Llach ha carregat amb duresa contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per la tragèdia humana de Melilla, on han mort almenys 37 migrants, segons la direcció de salut de Nador, per intentar saltar la tanca que separa l'Estat espanyol amb el Marroc. Llach ha mostrat la seva total indignació amb la falta d'empatia que ha mostrat el cap de l'executiu espanyol, que ha responsabilitzat les màfies de les morts a la frontera. "Els morts de Melilla et perseguiran, n'ets el responsable com el que més", ha esclatat Llach contra la gestió i la resposta de Sánchez en el que es converteix en una de les massacres contra migrants més grans en una frontera espanyola. El cantautor li ha recordat al líder socialista quan de jove "va justificar els GAL", els Grups Antiterroristes d'Alliberació. Uns escamots parapolicials que practicaven la guerra bruta contra el terrorisme basc. "Quan s'assassina per raons d'estat, esdevenen crims d'Estat", ha argumentat Llach apel·lat la responsabilitat que Sánchez té en la tragèdia a les fronteres de Melilla. 

La resposta de Sánchez a la mort de desenes de migrants africans? Espolsar-se les culpes per la tragèdia humana a la frontera espanyola de Melilla amb el Marroc, on han mort almenys 37 migrants a mans de la gendarmeria marroquina. Sánchez no ha fet cap àpex d'autocrítica sobre l'actuació policial, sinó tot el contrari, ha avalat les forces de seguretat de Rabat i ha assenyalat a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants subsaharians i sudanesos. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que s'ha celebrat aquest dissabte, ha afirmat que els cossos policials de Rabat s'han "obstinat a fons per tractat d'evitar l'assalt violent" a la ciutat autònoma espanyola. En canvi, el president espanyol no ha dit cap paraula sobre els migrants morts per intentar saltar la tanca que separa el Marroc de Melilla.

La tragèdia

Almenys 37 migrants van morir ahir per esclafament en enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines durant un intent massiu de saltar la tanca de Melilla. Segons recullen diversos mitjans, han mort per esclafament o asfíxia en produir-se una allau i quedar-se atrapats en un forat prop del perímetre fronterer. A més, hi ha 133 ferits entre els ciutadans africans i 189 policies marroquins. La desgràcia es va produir quan centenars de migrants, la majoria sudanesos i subsaharians, van intentar traspassar les fronteres del Marroc amb Espanya a Melilla sobre els volts de les 8:30 del matí. Només 500 persones van aconseguir apropar-se a les tanques de les més de 1.500 que hi havien intentat aproximar-se al perímetre des de la matinada. Els pocs que van poder accedir al pas fronterer del Barri Xinés de la ciutat espanyola, van patir una pluja de pots de fum per part de la Guàrdia Civil. Finalment, 133 persones van sobreviure als embats de la policia marroquina i espanyola i van aconseguir creuar en forçar la porta del pas fronterer amb una cisalla. Els serveis d'emergència van haver d'atendre a 57 migrants amb ferides greus i a 49 policies que han patit lleus contusions.