Lluís Llach ha decidit celebrar la posada en llibertat dels presos polítics via Twitter. El cantautor i exdiputat al Parlament de Catalunya ha volgut mostrar en aquesta xarxa social l'alegria per la concessió dels indults malgrat les circumstàncies en les quals aquests s'han concedit. 

"Visca la llibertat dels presos polítics! Si és per "indulteris" tant se val. La propera vegada ho farem millor", ha tuitat després que es confirmés la notícia.

TUIT Lluís Llach

Lluís Llach / Twitter

Una alegria que no treu que Llach hagi estat molt crític amb l'actuació del president del govern espanyol. "Caram, llegeixo admirats amics parlant d'una intervenció valenta del Pedro S. He de repassar els meus paràmetres perquè a mi em sembla un acte de salvament personal, de contingut pastoril, amb projectes revellits i d'una crueltat sense límits envers 3000 perseguits i l'exili", tuitava hores abans.

Indults parcials

La concessió dels indults s'ha confirmat 1.345 dies després que els primers presos polítics van entrar a la presó. La mesura de gràcia afecta només els nou presos polítics, però no els dirigents a l'exili, que no han estat enjudiciats i per tant no han estat condemnats judicialment. Tampoc els consellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, que ja han complert les penes d'inhabilitació.

El govern espanyol no ha facilitat ni ha fet públics els informes dels indults on es concreten els motius de la mesura de gràcia per a cada un dels presos polítics. Argumenten que no es fan públics mai i no han volgut fer una excepció ni tan sols en aquest cas. Però segons fonts judicials són les raons polítiques el que motiven l'utilitzat pública que es defensa en cada un dels informes.

Amb tot, es tracta només d'un indult parcial. Els decrets eliminen la resta de les penes de presó tant pel delicte de sedició com pel de malversació, però mantenen les inhabilitacions. A més, s'espera que el partit d'ultradreta Vox presenti un recurs a la mesura de gràcia, tot i que molts juristes qüestionen que puguin prosperar per la manca de legitimitat de la formació de Santiago Abascal. En canvi, per a l'independentisme és una mesura que es queda curta i insiteix en l'amnistia.

 

 

Imatge principal, Lluís Llach / ACN