L'escriptora nord-americana Liz Castro ha anunciat que aspira a la presidència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que es vota en el plenari constituent aquest dissabte 21 a Ripoll. Castro ho ha anunciat en una sèrie de piulades en què també fa un esborrany de la seva plataforma electoral:

El nou secretariat escollirà els càrrecs orgànics de l'entitat (presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria). La candidata necessitarà 52 dels 77 vots d'aquest organisme per ser la tercera presidenta de la història de l'ANC.

La candidata explica que prèviament ha anunciat la decisió a l'actual president (i presumible candidat a renovar el càrrec) Jordi Sánchez. "El nostre objectiu a l'Assemblea és la independència. Per assolir-la necessitem millorar la comunicació" entre les diverses instàncies que la composen, explica Castro.

I segueix: "Necessitem aprofitar les fortaleses de tots els 77 membres del secretariat i amb acord, i fins i tot discrepàncies, treballar sempre junts i necessitem tornar a il·lusionar les nostres bases, recuperar la trempera, i definir aquest país nou per la via del procés constituent".

Castro conclou que "debatre obertament i respectuosa és positiu. Posem les idees sobre la taula, fem una decisió i tirem endavant units".

La més votada

El recompte final de vot en les eleccions de dissabte 14 de maig al secretariat de l'ANC va deixar la distància entre Liz Castro i Jordi Sànchez en 30 vots a favor de la nord-americana. Castro va sumar 4.084 vots pels 4.054 de Sánchez. En aquelles eleccions hi van participar 7.247 socis dels 33.817 membres que tenien dret a fer-ho, un 21,4% del total.

Aquests resultats van confirmar que l'editora ha estat per segona vegada consecutiva la candidata al secretariat nacional més votada, encara que per una diferència inferior que la de l'any passat. Les eleccions al secretariat, però, no designen 'de facto' un president de l'entitat sobiranista, ni d'altres càrrecs orgànics, sinó que la decisió es prendrà al plenari d'aquest dissabte. De fet, l'any passat Liz Castro va ser la més votada però va assumir-ne la presidència Jordi Sànchez, que va quedar llavors en quarta posició.