Jordi Sàcnhez i altres membres de l'ANC, ahir / SERGI ALCÀZAR

L'ANC i l'AMI reunida amb els candidats de Democràcia i Llibertat i ERC, Francesc Homs i Gabriel Rufián; el president en funcions, Artur Mas, en una entrevista a RAC1; el president d'Esquerra en roda de premsa... L'independentisme ha abocat avui totes les seves forces en una recta final de campanya on s'imposa la crida a la mobilització dels votants del 27S.

L'objectiu és ara la mobilització. I no cometre errors. Però els grinyols s'han fet sentit com a rerefons.

"Cada cop que tenim una urna al davant hem d'anar com a depredadors perquè és l'única carta que tenim, mentre que l'Estat en té moltes", ha advertit Mas a Rac1.

"Aquells independentistes que no vagin a votar, si el resultat no és el que voldrien, segur els sabrà greu", ha alertat Junqueras.

"És per guanyar la independència a les institucions de l'Estat", ha manifestat el president de l'Assemblea, Jordi Sánchez.

Nou no a l'acte conjunt

Ho han argumentat cadascú per la seva banda i en convocatòries diferents, tot i que ERC havia tornat a plantejar la possibilitat de fer-ho de manera conjunta, en una convocatòria encapçalada per Mas i Junqueras, o bé amb un acte unitari dins de la campanya electoral.

"És millor una estratègia conjunta que un acte conjunt", ha puntualitzat Homs en ser interrogat al respecte en una compareixença posterior.

Si hi ha una cosa en què tant la campanya de Democràcia i Llibertat (DiL) com la d'Esquerra estan d'acord és que la mobilització del vot independentista que va anar a les urnes el 27D és essencial per contrarestar l'empenta que, segons les enquestes, ha adquirit la candidatura d'En Comú Podem.

La reunió dels candidats Francesc Homs i Gabriel Rufián amb l'Assemblea, s'ha celebrat a la seu d'aquesta entitat i hi ha participat també l'Associació de Municipis Independentistes (AMI) i els responsables de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, i MES, Magda Casamitjana.

Òmnium i CUP, declinen

Òmnium Cultural, que tot i que en un primer moment va valorar assistir-hi, al final ha desestimat participar-hi. Mentre que la CUP, que també va ser convocada, ha declinat la invitació. De fet, els cupaires, que no concorren al 20D, han fet una crida oberta a l'abstenció en aquests comicis.

Malgrat la contundència de l'apel·lació conjunta de DiL i ERC a la participació –en el marc de la qual, Homs va arribar a demanar que els votants de la CUP en comptes d'abstenir-se votin ERC–, les declaracions d'uns i altres han fet saltar avui algunes espurnes.

Divergències

En particular, les declaracions de Mas en què no descarta una nova convocatòria electoral el mes de març davant la impossibilitat de tancar un pacte amb la CUP, o el fet que hagi assegurat que és un gran defensor de JxSí i que si s'hagués reeditat per al 20D hauria guanyat les eleccions clarament –de la qual cosa es pot desprendre que és responsabilitat dels republicans la no repetició d'aquella coalició–.

"No es va repetir perquè tant CDC com nosaltres vam arribar a la conclusió que la millor fórmula era concórrer per separat, amb l'argument que maximitza el vot independentista. Va ser una decisió consensuada per les dues parts", ha aclarit Junqueras a preguntes dels periodistes.

En ser interrogat sobre el fet que Mas no descarti un avançament de les eleccions, Junqueras ha puntualitzat que "ERC no especula amb escenaris alternatius que ens distraurien d'allò que demanen els ciutadans que és fer un Govern per a Catalunya".