El moviment independentista és legítim i no se'l pot tractar com si fos un cop d'Estat. És el que s'extreu de les declaracions del líder del partit bavarès CSU en el Parlament alemany, Alexander Dobrindt, en una entrevista al diari Waz. "El que s'ha concedit a Escòcia com a dret d'autodeterminació no es pot considerar a Catalunya com a colpista", sentencia el polític bavarès, qui ha exposat que la causa independentista no es pot considerar "il·legítima".

No és "colpisme"

Ara una veu més d'un altre partit del Govern alemany se suma a expressar-se sobre Catalunya i la qüestió independentista. En aquest sentit, Dobrindt expressa la seva sorpresa davant de la diferència entre la reacció del govern britànic i l'espanyol davant dels moviments independentistes d'Escòcia i de Catalunya. "Tothom a Europa té dret a discutir la seva identitat", assegura el polític, que rebutja la idees de "colpisme" i "il·legitimitat" que envolten a la causa catalana.

De fet, en un al·legat europeista, Dobrindt afirma que el futur de la Unió Europea depèn del respecte a la diversitat. "La UE només romandrà unida si es respecten les tradicions i especificitats de cada regió a Europa", afirma el líder parlamentari dels democratacristians de Baviera que recorda que Europa és una "comunitat de diversitat".

Relacions Alemanya-Espanya

Les paraules de Dobrindt arriben just després de les polèmiques declaracions de la ministra de Justícia alemanya, la socialista Katarina Barley, que va advertir a Espanya que no donés per feta l'extradició de Puigdemont, unes afirmacions que van ser rebaixades després pel mateix ministeri. Superades aquestes declaracions i ara que sembla que Espanya podria portar el cas al Tribunal de Justícia de la UE, els mitjans alemanys adverteixen que es podria produir un xoc institucional d'alt nivell.

Dobrindt (1970) és un dirigent polític influent en Alemanya. Pertany al CSU, partit germà de la CDU d'Angela Merkel. Va ser ministre de Transport i Infraestructures Digitals entre 2013 i 2017. Anteriorment, va ser durant quatre anys el secretari general de la formació democristiana.