Abdulah Arabi, el delegat del Frente Polisario a Espanya, ha assegurat que Brahim Ghali ja és a Algèria. La informació l'ha avançat Antena 3 després que la nit anterior Ghali agafés un avió oficial algerià a l'aeroport de Pamplona

Arabi ha explicat a la cadena de televisió que Ghali ha marxat a causa de "la clara intenció del Marroc d'intentar instrumentalitzar la seva presència a Espanya per raons humanitàries".

A més a més, ha assegurat que la causa de la crisi entre el Marroc i Espanya no té res a veure amb el fet que s'hagi acollit Ghali. "Aquesta és l'excusa perfecta per dur a terme una sèrie d'intencions amb un clar objectiu que és intentar condicionar posicionaments polítics", ha afegit. 

Finalment, Arabi ha aprofitat per criticar que "el Marroc és una potència que ocupa il·legalment el nostre país. Espanya és la responsable d'aquesta descolonització inacabada" i subratllar que "el Frente Polisario és un moviment d'alliberament per a la independència del poble saharià".

El vol de tornada

Aquest dimarts, el secretari general del Front Polisario va abandonar Espanya des de l'aeroport de Pamplona, ​​poc després de sortir de l'Hospital San Pedro de Logronyo on va estar ingressat un mes i mig per a ser tractat de Covid-19. La marxa del territori espanyol es va produir en un avió enviat per Algèria.

Unes hores abans de la partida de Ghali, un avió que havia de sortir d'Alger amb destinació a Logronyo, presumptament per recollir el secretari general del Front Polisario, es va veure obligat a donar la volta per ordre dels controladors militars, ja que l'aparell no tenia els permisos necessaris. 

L'executiu espanyol, no obstant això, va assegurar que no té constància que la missió de l'avió fos recollir a Espanya a Ghali. Així ho va manifestar la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres en la qual va admetre que l'Executiu entenia que quan el líder del Front Polisario es recuperés, marxaria al seu país d'origen.

Segons la informació de la traça radar, un avió model Gulfstream G-IV es va enlairar cap a les 09.30 hores d'un aeròdrom militar algerià al sud d'Alger, però en assolir les costes d'Eivissa va fer mitja volta i va tornar al seu origen. Fonts d'Enaire van confirmar que es tractava d'un "un jet d'Estat", un avió diplomàtic.

Segons aquestes fonts, els controladors de les Balears van rebre instruccions de controladors militars per demanar a un avió que venia d'Algèria que es retirés de l'espai aeri espanyol perquè no tenia permís per sobrevolar-lo, després de la qual cosa l'avió es va fer mitja volta . La ruta que seguia l'avió fins que va donar la volta era compatible amb un aterratge a l'aeroport d'Agoncillo-Logroño, a prop d'on estava ingressat el líder del Front Polisario.

 

Foto principal: El líder del Frente Polisario, Brahim Ghali / Europa Press