El secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, abandonarà Espanya aquesta nit en un avió oficial algerià des de l'aeroport de Pamplona, ​​poc després que hagi sortit de l'Hospital San Pedro de Logronyo on ha estat ingressat un mes i mig per a ser tractat de Covid-19. Així doncs, volarà de la capital riojana a la navarresa. 

Fonts consultades per Europa Press han confirmat aquest abandó imminent del territori espanyol, que es produirà en un avió enviat per Algèria, encara que aquestes mateixes fonts han aclarit que l'aeronau no està vinculada a les Forces Armades de país magribí.

La sortida de Ghali del país succeeix una hora després que un avió que ha partit d'Alger amb destinació a Logronyo, presumptament per recollir-lo, s'ha vist obligat a donar la volta per ordre dels controladors militars, ja que l'aparell no tenia els permisos necessaris. 

Marroc ha estat informat

El govern del Marroc ha estat informat que Ghali es disposa a abandonar Espanya. Segons fonts consultades per Europa Press, les autoritats marroquines han estat informades "a través de vies diplomàtiques" de la sortida del líder sahrauí, qui "portava la documentació al seu nom amb la qual va entrar a Espanya".

Arancha González Laya / Europa PressLa ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya / Europa Press

Ghali ha abandonat el centre mèdic de la Rioja cap a les 21.30 hores de forma discreta on estava ingressat per Covid, després de demanar l'alta de forma voluntària. Precisament, aquest dimarts també ha declarat de forma telemàtica davant l'Audiència Nacional. Així doncs, sobre ell no pesa cap mesura cautelar, per la qual cosa pot sortir d'Espanya sense traves.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat que "l'atenció humanitària" al líder sahrauí "ha conclòs" i ha aclarit que sortirà a les pròximes hores i moments. "No té més sentit que romangui a Espanya. L'atenció humanitària ha conclòs", ha assegurat en una entrevista a TVE.

Espanya havia acollit a Ghali per "raons humanitàries", segons el govern espanyol, que responia d'aquesta manera a l'empitjorament de la salut Ghali, després encomanar-se de coronavirus. Segons Exteriors, el líder Polisario va entrar amb el seu propi passaport algerià i es va canviar d'identitat a l'hospital.

L'acollida d'Ghali ha servit al Marroc com a detonant d'una crisi que va derivar fa dues setmanes a l'entrada de milers de persones a Ceuta i un pols polític entre Rabat i Madrid que va implicar la crida a consultes de l'ambaixadora marroquina a Espanya.

 

Imatge d'arxiu: El Frente Polisario en una imatge d'arxiu / Europa Press