La decisió de l'Audiència Nacional de no detenir ni retirar el passaport al líder del Front Polisario, Brahim Gali, no ha agradat gens al Marroc. Si bé el govern marroquí encara no s'ha pronunciat oficialment, sí que ho ha fet a través de la premsa afí al règim (i també la que no és tan afí), que no ha dubtat en qualificar d'"indulgent" la decisió del magistrat Santiago Pedraz i de "botxí" al mateix Gali.

El principal diari digital del país, Hespress, ha qualificat de "benevolent indulgència" la decisió de Pedraz de deixar Gali en llibertat. El mitjà s'escandalitza pel fet que el magistrat hagi assegurat que el líder sahrauí tingui dret a la presumpció d'innocència. El rotatiu també emfatitza que l'Audiència Nacional hagi desestimat la denúncia per falsedat documental en entendre que no és competent.

"Torturador i botxí"

Un altre diari, l'Al Ahdath Al Maghribiauna publicació independent i socialista, ha elevat l'aposta i ha carregat contra la decisió de la justícia espanyola titllant el líder del Polisario de "torturador" i "botxí". "La justícia espanyola decideix mantenir el torturador del Polisario fins a la verificació dels seus crims", titula.

marroc

"La justícia espanyola va decidir mantenir el líder del Polisario al país fins que es comprovin les acusacions contra ell. Paral·lelament, associacions que representaven les víctimes del botxí del separatista Polisario van organitzar una protesta per condemnar els seus crims", continua.

Per últim, el diari Le Collimateur s'ha burlat de la decisió i ha donat a entendre que la compareixença ha estat una farsa. "No és sorprenent que el jutge instructor de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz Gómez, no ordenés la detenció preventiva ni tampoc la retirada del passaport del líder de les milícies separatistes després de la primera compareixença d’aquest últim per respondre per acusacions greus com la de genocidi", ha apuntat el mitjà.

"El magistrat es va conformar amb demanar a l’acusat que proporcionés -com havia demanat la fiscalia- una adreça i un número de telèfon a Espanya per localitzar-lo, informa el nostre company espanyol, afegint que el número de telèfon serà probablement el del seu advocat", lamenta. 

 

Imatge principal: el líder del Front Polisario, Brahim Gali / Foto: Europa Press