El diari progressista francés Libération té una bateria de preguntes sobre la qüestió catalana. Així les expressa en el seu editorial d’aquest dijous: “Per què el govern espanyol de Rajoy no deixar fer el referèndum als catalans? Per què amenaça amb sancions administratives tots aquells qui contribueixin a la seva organització? No és democràtic consultar la població catalana sobre el seu futur polític?”. Moltes preguntes que queden sense resposta. Però fa una advertència: l'efecte contagi.

L’article editorial, escrit per la geògrafa Béatrice Giblin, intenta anar una mica més enllà i es pregunta “què està passant més enllà de les manifestacions que donen una imatge alegre i assolellada” del moviment independentista. Giblin atribueix el seu èxit en basar la seva lluita en el “respecte a la democràcia” -com els escocesos i els flamencs- i, al mateix temps, aprofitar-se de "la fragilitat de majories governamentals de dreta i esquerra per negociar cada cop més autonomia”.

Aquest cop, però, no és simplement més autonomia. “Aquesta vegada és l’existència d’Espanya la que està en joc”, sosté la geògrafa francesa, que adverteix sobre un efecte contagi. Sosté que si, malgrat "una forta abstenció i la il·legalitat del referèndum", el govern català proclamés la independència, “cap dubte que els nacionalistes bascos seguirien el mateix camí”. Giblin tem que després vindrien flamencs, escocesos i fins i tot el País Basc francès. “El mapa d’Europa canviaria fortament”, conclou.

Fundat per l’escriptor i filòsof Jean-Paul Sartre, Libération és un dels principals diaris francesos. Està marcat per una línia editorial clarament progressista. En la seva edició d’aquest dijous, dedica la portada també a la “ruptura” de Catalunya amb Espanya. "Entre la pressió popular i les rivalitats de poder, el referèndum del diumenge marca una nova etapa en la lluita per la independència", assegura el rotatiu.

Traves i càlculs

Per una banda, en un reportatge a les pàgines interiors, el diari parisenc destaca com Madrid està esperonant el moviment independentista amb la seva resposta a l'1 d'octubre. "El govern de Rajoy i la justícia espanyola estan multiplicant els obstacles a la celebració del referèndum previst el diumenge per les autoritats de Barcelona". D'aquesta manera, afegeix, "reforça la voluntat dels militants independentistes".

Per altra banda, des de Barcelona, el rotatiu progressista parla d'un "referèndum alimentat per càlculs polítics". "Darrere de la demanda separatista es troben lluites ocultes de poder tant a nivell nacional com local", afirma Libération en aquest sentit, que explica que "en realitat, la societat catalana està profundament dividida".