El diari suís Le Temps ha assenyalat en un reportatge, que l'anunciada visita del president Carles Puigdemont a Ginebra "posa dels nervis" (fait grincer les dents) a Espanya.

Segons el diari, els diplomàtics espanyols no amaguen la seva preocupació per la visita de Puigdemont. Les declaracions que fan també ho delaten, a més de mostrar un perfil antisionista. "La presència de Puigdemont a aquest festival, que també és molt respectable, és una broma. El problema català, en termes de respecte als drets humans, se situa per sobre del de Síria, l'Iraq o Palestina? Això ens preocupa", afirma un d'ells. I afegeix: "El problema no és tant la presència de Puigdemont com la manca de rèplica. Tot plegat amb l'únic propòsit d'oferir-li una oportunitat per fer-se la víctima", afegeix visiblement empipat.

Le Temps afegeix que a Suïssa els promotors de la visita de Puigdemont al Fòrum Internacional dels Drets Humans li diuen l'operació Playmobil, se suposa que pel pentinat del president. El diari apunta que el Fòrum negociava des de fa temps aquesta visita, i que no la volia anunciar sense tenir plenes "garanties" que es podria organitzar. Al final les han aconseguit, com hauria confirmat la nota del ministeri d'Afers Exteriors suís indicant que Puigdemont té permís per estar al país amb llibertat de moviments i amb dret a pronunciar conferències.

"L'operació Playmobil ha tingut èxit. Puigdemont -una de les figures centrals del psicodrama que sacseja Espanya sobre la qüestió de la independència catalana- assistirà als debats organitzats al Festival de Cinema i el Fòrum Internacional de Drets Humans. I encara més: la seva presència serà el moment culminant, perquè la darrera nit del festival diumenge vinent se centrarà en ell", conclou.