Dotze hores després que el TSJC dictés l'obertura de judici oral contra Laura Borràs, la presidenta del Parlament ha defensat un cop més la seva innocència i ha reiterat que és víctima del lawfare. "Després de 4 anys, el procediment judicial que pateixo s’acosta a la fase decisiva. Durant tot aquest temps he reivindicat i reivindico la meva innocència a capa i espasa i he denunciat que soc víctima de lawfare, d’una persecució política", afirma Laura Borràs en un llarg fil Twitter on ho argumenta. Borràs serà jutjada pels delictes de prevaricació i falsedat documental per, segons la Fiscalia, haver concedit divuit contractes, amb un cost de més de 309.000 euros, a un amic seu sense cap concurs públic quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. ERC, la CUP i el PSC demanaran la suspensió de Laura Borràs com a presidenta a la reunió de la Mesa del Parlament que se celebrarà aquest dijous. La presidenta insta els membres de la Mesa a actuar "com a diputats demòcrates, respectuosos amb els drets fonamentals, i no com a jutges o inquisidors" davant la seva possible suspensió.

"He dit i repetit que no dimitiré. Perquè fer-ho significaria acceptar que he fet el que m’acusen d’haver fet i no. I els que em vulguin morta, m’hauran de matar i embrutar-se les mans. Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l’autonomia", assegura.

Els arguments de Laura Borràs

En resposta a les peticions de suspensió i de dimissió, Borràs assegura que el procediment judicial que se segueix contra ella i que va començar fa quatre anys té un inici irregular en tractar-se d'una investigació "prospectiva, expressament prohibida per l’ordenament jurídic i inconstitucional: no buscava aclarir uns fets, sinó investigar una persona", assegura. En aquest punt recorda que la jutge que va iniciar la investigació Sílvia López Mejía, és propera a Ciutadans i va ser multada per amenaçar els Mossos en un control d'alcoholèmia. També apunta contra el fiscal que va fer-se càrrec del cas, que també investiga Josep Alay, i recorda que la diputada de Ciutadans Anna Grau ja es va vantar al ple del Parlament que el seu partit va estar a l'inici de les investigacions.

Tuit Laurà Borràs 1
Tuit Laura Borràs

Laura Borràs nega "rotundament" que, tal com l'acusa la Fiscalia, fraccionés contractes i sosté que així ho van determinar els Mossos d'Esquadra. "Jo nego rotundament que fraccionés contractes i a la instrucció de Mossos també. El fraccionament, amb tot, no és un delicte sinó una irregularitat administrativa, no una causa penal".  Per avalar aquesta afirmació s'adreça a les manifestacions de l'actual director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murla, que en una entrevista a TV3, va rebutjar el fraccionament dels contractes.

Insisteix la presidenta del Parlament que l'informe dels Mossos d'Esquadra determina no va elements suficients per afirmar que hi havia cap tipus d'irregularitat, i davant d'això la jutgessa va passar la investigació a la Guàrdia Civil. "L’excusa van ser “filtracions” sobre la investigació. Justament des que investiga la GC és quan es produeixen filtracions, sempre coincidint amb moments significats políticament", afirma en un tuit.  Aquestes filtracions, prossegueix, van començar el dia que va arrencar la campanya per a les eleccions espanyoles si fins al congrés de Junts a Argelers. 

Denúncia de persecució

Laura Borràs denuncia que ha tingut coneixement de les informacions judicials per la premsa abans que pels seus advocats i fa un llistat de totes les ocasions en les quals ha tingut lloc. "La primera notícia que estava essent formalment i il·legalment investigada (abans, amb el secret de sumari, no tinc dret a defensa) arriba el juny de 2019 a través de la Secretaria del Congrés de Diputats (no a través del Jutjat): hi ha un procediment penal obert contra mi", assegura. També denuncia Borràs que "quan el cas passa al Tribunal Suprem, en ple estat d’alarma per covid, i a pesar que la situació sanitària va limitar l’activitat judicial als casos més greus o urgents; el suplicatori al Congrés es tramita de manera exprés, que no es podia fer perquè no entrava en els supòsits del real decret".

Tuit Laurà Borràs 7
Tuit Laura Borràs
Tuit Laura Borràs 8
Tuit Laura Borràs 

En aquest punt insisteix que el component de persecució política és un fet que ha estat admès per representants d'ERC i la CUP, així com des d'Òmnium Cultural i adjunta vídeos amb declaracions de la portaveu d'ERc, Marta Vilalta, l'exdiputat de la CUP Pau Juvilla i el presidet d'Òmnium, Xavier Antich. 

 

Laura Borràs i la seva suspensió

El llarg fil a Twitter acaba amb un repàs de les acusacions: "Després de 4 anys en què se m’ha acusat de 4 delictes, a l’hora de la veritat la fiscalia no pot sostenir els 2 més greus, que es poden vincular al concepte de corrupció: malversació i frau. Qui em podrà rescabalar d’aquestes acusacions falses i malicioses que buscaven destruir-me?", es pregunta.

 "Malgrat tot, es mantenen acusacions per 2 presumptes delictes i el jutge que havíem recusat ha decretat l’obertura del judici oral el dia abans de la taula de diàleg (sic). En aquest escenari, la Mesa del Parlament decidirà si se m’aplica el “famós” article 25.4 del Parlament", afirma i explica com en aquest article, impulsat per la CUP, "es defensa que la suspensió s’ha de produir quan hi ha “corrupció lucrativa” (posar la mà a la caixa per a lucre personal) i ja ha quedat evidenciat que aquest no és el cas".  "Al marge de tot el que ja s’ha comentat sobre el fet de no respectar la presumpció d’innocència, la finalitat de l’article era la suspensió preventiva dels diputats acusats de delictes relacionats amb la corrupció lucrativa; o sigui, la malversació, que ja ha caigut de la causa.

 

La presidenta incideix més en l'acusació i insisteix que, tal com afirma el seu advocat, Gonzalo Boye, "no hi pot haver corrupció si no es reclama responsabilitat civil. I no es demana perquè no hi ha hagut cap perjudici per a l’administració". En aquest punt, Laura Borràs s'adreça als membres de la Mesa del Parlament: "Espero, desitjo i vull creure que els membres de la Mesa actuaran com a diputats demòcrates, respectuosos amb els drets fonamentals, i no pas com a jutges o inquisidors i prendran, en consciència, la decisió política més equànime". La Mesa prendrà aquest dijous la decisió sobre el futur de Borràs.