Majoria amplíssima al Parlament contra la presidenta Laura Borràs, després que aquest dimarts el jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi dictat l'obertura del judici oral contra ella per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Serà dijous quan els grups de la Mesa del Parlament decidiran si Borràs ha de ser o no suspesa d'acord amb l'article 25.4 del Parlament, però la pressió perquè dimiteixi, s'aparti o accepti la suspensió va creixent així com passen les hores al Parlament. De moment, a hores d'ara el càrrec de Borràs ja perilla perquè el PSC, ERC i la CUP han assegurat que votaran a favor de la seva suspensió si ella prèviament no dimiteix, una petició que li han fet tots els partits. 

Després de conèixer la decisió del TSJC, Junts per Catalunya no ha fet cap declaració pública. Si que han fet moviments, però, la majoria de partits del Parlament. El líder del PSC, Salvador Illa, ha trucat per telèfon a Borràs i li ha demanat que s'aparti, que deixi la presidència i permeti "la normalització del Parlament". Així ho ha explicat des del faristol del Parlament la portaveu Alícia Romero, que ha assegurat que si Borràs no dimiteix d'aquí al dijous, demanaran que se li apliqui l'article 25.4 del reglament que estableix la suspensió de drets i deures d'un diputat quan se li obre judici oral per corrupció. "Ningú pot arrossegar les institucions ni passar per sobre", ha expressat.

Per la seva banda, Esquerra Republicana porta diversos dies demanant Borràs que accepti la seva suspensió per aturar un xoc al Parlament. Des del faristol la tarda d'aquest dimarts Marta Vilalta ha convidat Borràs a apartar-se per pròpia iniciativa, però ha explicat que si no ho fa, els republicans seran partidaris que s'apliqui la suspensió de la presidenta Borràs d'acord amb l'article 25.4 del reglament del Parlament. "El més raonable per la defensa de la pròpia presidenta del Parlament i per preservar el prestigi de la institució és que ella mateixa valori fer un pas al costat", ha sentenciat la portaveu dels republicans, que ha demanat preservar les institucions per davant dels personalismes.

 

La CUP també la deixarà caure. La diputada anticapitalista Laia Estrada ha convidat ERC i Junts a trobar una substituta per Borràs per abans de dijous durant tot el temps que duri el procés judicial. Ha considerat que han de ser ERC i Junts qui pactin aquesta substitució perquè ells van ser els que van facilitar la presidència de Borràs malgrat saber que tenia una causa judicial en marxa. Si Borràs no s'aparta i no es troba una substituta, la CUP demanarà dijous la seva suspensió, i un cop sigui suspesa també demanarà un informe als lletrats per saber com s'ha d'aplicar la seva suspensió i quines tasques pot i no pot fer.

Altres grups que no tenen presència a la Mesa també s'han pronunciat al llarg de la jornada. Al matí, el diputat dels comuns David Cid ha reclamat la dimissió de la presidenta i la seva suspensió com a diputada per evitar que hi hagi un "interinatge" al capdavant de la cambra durant el temps que duri el procés. Per la seva banda, Vox i Ciutadans han presentat un escrit a la Mesa demanant que Borràs sigui suspesa.

 

Què significa la suspensió?

Els drets i deures dels diputats estan fixats al capítol 1 del reglament del Parlament. Si aquests queden suspesos, significa que Borràs no tindrà dret a assistir als plens del Parlament, no podrà votar, no podrà participar de les comissions, no podrà exercir la representació política del Parlament ni tampoc no podrà cobrar el seu sou. Justament fa uns dies la presidenta, en una entrevista a RTVE, parlava per primer cop sobre què podria significar aquesta suspensió, ja donant per entès que els altres dos partits independentistes no tenen la intenció de salvaguardar els seus drets. Així, Borràs assegurava que si és suspesa, això no vol dir que deixi l'escó, sinó que deixa de fer les funcions i la substitueixen temporalment: "Suspendre algú del càrrec vol dir que deixes de fer aquelles funcions, però no vol dir que les abandonis o te'n facin dimitir, sinó que durant el període de temps que es consideri que afecta aquesta suspensió hi ha algú altre que fa les funcions".