La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha apuntat aquest divendres que la formació que encapçala no està "per aplaudir els aprenents d'autonomistes". Borràs ho ha dit en el marc de la conferència que celebra aquest divendres el partit al saló de cònsols de la Llotja de Mar de Barcelona sobre fiscalitat, centrada en el dèficit fiscal, el finançament autonòmic i el finançament municipal. En la seva intervenció, la presidenta suspesa del Parlament s'ha mostrat crítica amb el Govern: "Ens toca dir veritats incòmodes en un mapa creixent d'opinió publicada que vol girar full, que vol pacificar, que vol deixar-ho estar i que s'acontenta amb les engrunes d'uns pressupostos autonòmics i espanyols que no solucionen el nostre present, sinó que hipotequen el nostre futur".

En aquest sentit, Laura Borràs ha fet una crida al seu partit a "no centrar-se a explicar la gestió del mentrestant, sinó en oferir i detallar la visió en el camp dels reptes econòmics per anticipar un país lliure i independent". "Ens toca a Junts, i massa en solitari per desgràcia, allunyar-nos d'una independència abstracta, perquè cal explicar-la i culminar-la com allò que és: el millor projecte de benestar per als ciutadans de Catalunya". Borràs ha recordat els 20.000 milions de dèficit fiscal que es generen cada any: "És un impost sagnant, cada tren que arriba tard està relacionat amb el dèficit fiscal, així com cada emprenedor que no té el suport necessari o cada centre de salut al límit de les seves capacitats assistencials".

"Espanyolitzar Catalunya és pretendre una societat pendent dels subsidis"

Durant el seu discurs, la presidenta de Junts per Catalunya ha fet èmfasi en les "oportunitats que es perden sota el jou de la dependència espanyola". Per això, sosté Laura Borràs, encara que "hi hagi qui ens vulgui fer combregar amb rodes de molí o maquillar les mancances espanyoles, els fets són incontestables". "Espanyolitzar Catalunya és pretendre una societat pendent dels subsidis i que oblidi el sector privat", ha etzibat. En aquest context, ha destacat els incompliments amb el Corredor Mediterrani, una obra "eternament inacabada": "Desoeixen totes les veus del sector acadèmic i empresarial que reclamen el que ha de ser la columna vertebral ferroviària dels Països Catalans". Per tot plegat, Borràs veu un "marc de submissió política, econòmica i fiscal" i ha plantejat que s'ha de ser "diàfan i pedagògic" per explicar la independència: "No és una ideologia, no pertany a cap corrent ideològic concret, és un objectiu i una necessitat peremptòria i un mitjà per millorar la vida de la gent".

A la trobada sobre els reptes econòmics de Catalunya, també hi participen Jordi Turull, secretari general de Junts; Míriam Nogueras, portaveu al Congrés dels Diputats; Josep Lluís Cleries, portaveu al Senat; els diputats Joan Canadell i Ramon Tremosa o l'exconsellera de la Presidència, Elsa Artadi. L'acte el clourà l'exconseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró. De fet, la jornada també comptarà amb les intervencions de Joan B. Casas (exdegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya i membre d'Economistes pel Benestar), Núria Bosch (catedràtica d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona) i Joaquim Solé (catedràtic d'Hisenda Pública de la mateixa universitat).