La diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs està citada al Tribunal Suprem el proper 22 de juliol a les 11 hores com a investigada. El magistrat de la Sala Segona Eduardo de Porres l'ha citada aquest divendres. 

El magistrat instrueix la causa contra la diputada independentista que investiga l'adjudicació de diversos contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en la etapa en què Laura Borràs n'era la directora. La citació es produeix després que el jutge rebés l'autorització del Congrés per investigar la diputada

El suplicatori

El ple del Congrés va aprovar dijous passat, a porta tancada, el dictamen de la Comissió de l’Estatut del Diputat favorable a concedir el suplicatori del Suprem per investigar la portaveu de JuntsxCat.

Laura Borras suplicatori ACN

Imatge d'arxiu de Borràs i diputats de JxCat després que el Congrés aprovés el suplicatori / NTL

Ho va fer amb els vots de PSOE, PP, Podemos, Vox i Cs. JxCAT i PNB hi van votar en contra i ERC, CUP, Bildu i BNG no van participar a la votació. El resultat va ser 293 sís, 14 nos i 5 abstencions.

A partir d'aquell moment, el futur de Borràs va quedar en mans de la Sala Segona del Tribunal Suprem, que presideix Manuel Machena, que la investigarà per suposats delictes de prevaricació, frau a l’administració, malversació i falsedat documental pel suposat fraccionament de contractes durant la seva època al capdavant de l'ILC.

La no participació d'ERC i la CUP

La diputada cupaire Mireia Vehí va justificar el seu no-vot sobre el suplicatori per no avalar "ni la corrupció” ni la “guerra bruta”. Segons Vehí, la CUP entra a les institucions per “aixecar catifes” però “ni avalarem la corrupció com a guerra bruta, ni la guerra bruta de l’Estat amb la corrupció”.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, va assegurar que el no-vot era una proposta inicial de JuntsxCat, però després del debat intern d’ERC, quan la seva formació va acceptar aquesta fórmula, a JuntsxCat “ja no els valia”, cosa que veu “perfectament legítima”. 

Aquestes dues formacions van considerar que Borràs havia de poder respondre davant la justícia per les suposades irregularitats però van lamentar que al Tribunal Suprem la diputada no disposaria d'un judici just

El suplicatori que el Suprem va enviar al Congrés incorporava els arguments pels quals l’instructor de la causa considera que cal jutjar la portaveu de JxCat. De Porres ja va citar a declarar Borràs al Suprem el 14 de febrer. Es tractava d’una declaració voluntària en qualitat d’investigada, però la diputada va declinar la petició.