El guió ha sortit tal com estava previst: el Congrés dels Diputats ha aixecat la immunitat de Laura Borràs perquè sigui jutjada pel Tribunal Suprem per la seva etapa a la Institució de les Lletres Catalanes. En el ple d'aquest dijous, a porta tancada, la majoria de diputats han votat a favor del suplicatori sol·licitat per l'alt tribunal. Ha tirat endavant còmodament, amb el vot dels cinc grans partits: el PSOE, el PP, Vox, Unidas Podemos i Ciutadans. Els vots independentistes eren irrellevants, però tot i això han tornat a evidenciar les seves diferències. JxCat i el PNB hi han votat en contra, mentre que ERC, la CUP, EH Bildu i el BNG no han participat en la votació.

El resultat final: 293 a favor, 14 en contra i cinc abstencions. En ser secreta la votació, encara no se sap de qui són les abstencions imprevistes.

L’independentisme va intentar consensuar, fins a l’últim minut, una resposta conjunta al suplicatori de Laura Borràs per la causa oberta al Tribunal Suprem per la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Finalment, aquesta unitat no va ser possible després de naufragar les negociacions. Després de saber que republicans i anticapitalistes optarien per no participar en la votació, una proposta inicial de JxCat, la formació de Puigdemont va avisar que “l’únic vot possible, coherent i digne és el no”.

Tant ERC com la CUP han justificat la necessitat d'equilibrar la investigació de suposades irregularitats amb el fet que no tindrà un judici just al Tribunal Suprem. Per tot això, sostenen que la millor solució és que Borràs renunciï a la seva acta, perdi l'aforament i deixi de ser jutjada per l'alt tribunal espanyol.

El dictamen de la comissió de l'estatut del diputat ha estat sotmès a votació dels 350 diputats i aprovat. A partir d'avui, en un termini de vuit dies després de la votació, la presidenta Batet haurà de traslladar la decisió al Suprem. L'alt tribunal estarà obligat a informar la cambra de totes les interlocutòries i sentències que afectin Laura Borràs.

La portaveu de JxCat està sent investigada per presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental per suposats contractes irregulars al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Borràs ha negat totes les acusacions des del principi. "Ho dic des de ja: no soc culpable. No he comès cap dels presumptes delictes dels quals se m'acusa", va defensar després de comparèixer en comissió, també a porta tancada.

Carregada de material documental, la portaveu de JxCat va denunciar un ampli "catàleg d'irregularitats processals" i una "absència absoluta de fets susceptibles de ser perseguits penalment". Va carregar contra el que considera una “persecució política sense indicis de delicte”.