La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha fet una apel·lació a la unitat independentista en un moment en què, segons ha destacat, estan en qüestió "drets fonamentals" arran de la reforma del Codi Penal en l'apartat dels delictes de desordres públics. "Quan l'Estat espanyol ataca l'independentisme, aquest ha d'estar unit", ha insistit. Laura Borràs, que ha participat en la manifestació convocada aquest dimarts per l'ANC juntament amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha defensat que el delicte de sedició s'ha de reformar i prou "sense contrapartides ni subterfugis".

A parer de la presidenta de la formació, la reforma pactada entre el govern espanyol i ERC amb el nou redactat del delicte de desordres públics agreujats "es posa en qüestió el dret a protesta i el dret a manifestació". Junts per Catalunya ha fet una crida a la unitat independentista després que Òmnium Cultural s'hagi desmarcat de la protesta d'avui, no pel contingut de la mateixa sinó per les formes. "Quan l'Estat espanyol ataca l'independentisme, aquest ha d'estar unit", ha insistit Borràs.

Laura Borràs ha assenyalat que el Tribunal Suprem va considerar, en la causa contra l'1-O, que hi va haver "mirades d'odi susceptibles de ser considerades violència". Per tant, considera que deixar la reforma del Codi Penal "tal com està escrita" suposa deixar la interpretació en mans dels jutges espanyols que, segons ha remarcat, mantenen un "estat de repressió". La presidenta de Junts ha avançat que en el tràmit d'esmenes al Congrés dels Diputats, el seu grup treballarà perquè no s'atempti contra els drets fonamentals en la reforma del Codi Penal.  "Faig una crida a totes les forces independentistes perquè anem juntes contra aquest atemptat als drets humans. S'està treballant perquè les esmenes que presentem a la redacció del delicte comptin amb el suport de totes les forces progressistes i, per descomptat, independentistes", ha afirmat la presidenta de JxCat.

Borràs: "El dret a manifestar-se és bàsic"

"Sortim al carrer a manifestar-nos per recordar que el dret a manifestació és bàsic. Fem una apel·lació a totes les forces independentistes perquè quan hi ha en qüestió drets com el dret a manifestació, que són bàsics pel moviment independentista, surtin al carrer a manifestar-se", ha conclòs pocs abans de participar en la marxa que ha començat al Pla de Palau de Barcelona i ha finalitzat poc abans de les dues del migdia a la plaça Sant Jaume. La protesta, convocada per l'ANC, ha aplegat més de 10.000 persones segons els organitzadors, 4.600 segons la Guàrdia Urbana. Durant el recorregut s'han sentit crits d'independència i contra el Govern. La marxa comptava amb el suport de fins a 60 entitats que rebutgen la reforma del Codi Penal.