Les darreres declaracions dels pesos pesants del PSOE no han agradat gens a Junts. I és que la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, va assenyalar aquest dilluns a la nit que la finalitat de la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició és que "torni" a Espanya el president a l'exili Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica des de fa cinc anys. Unes declaracions que, segons ha alertat el president de Junts al Parlament de Catalunya, Albert Batet, se sumen a les del president espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Patxi López. "Han deixat clar quin és l'objectiu de la reforma de la sedició", ha avisat Batet. "Ho han dit de forma molt clara els tres màxims representants del PSOE".

El també diputat de Junts ha destacat que els representants socialistes "parlen del president Puigdemont com a condemnat", i recorda que no ha estat condemnat per cap tribunal. "Es demostra que parlen d'una persecució política que vulnera la presumpció d'innocència. Volen l'extradició a qualsevol preu", ha advertit, incidint que l'obsessió de l'Estat té "noms i cognoms". "Que abandonin tota esperança", ha llançat.

Compareixença d'Aragonès al Parlament

Però és aquesta ofensiva dels socialistes espanyols contra Puigdemont que ha irritat Junts i que els ha forçat a fer un pas endavant."Considerem que el president Pere Aragonès ha de comparèixer al Parlament per explicar la negociació de govern a govern sobre la reforma del delicte de sedició", ha assegurat Batet, contundent amb l'estratègia que ha impulsat l'executiu monocolor d'ERC per tal de tombar la sedició i substituir-la pels desordres públics agreujats. Segons Batet, aquest canvi és "molt ambigu i genera molts dubtes i moltes ombres", especialment després de les declaracions de Sánchez, Calviño i López, per les quals ha instat Aragonès a esclarir els fets "per transparència i respecte a la ciutadania i les institucions". Això sí, ha confiat que el cap de l'executiu compareixerà per mutu propi.

Pel que fa a la negociació, Batet també ha criticat que el president de la Generalitat hagi discutit "sol" una qüestió que afecta tot l'independentisme, recordant que Junts i la CUP ja li han retirat la seva confiança al Parlament i no havien estat informats de la negociació en el camp de la sedició. "Aquesta modificació del codi penal vulnera drets i llibertats fonamentals, criminalitza les mobilitzacions i segons la interpretació que se'n faci pot incrementar la repressió sobre el conjunt de l'independentisme. Per això volem transparència i claredat, per saber quines contrapartides té aquesta negociació i a canvi de què s'ha produït".