Teresa Laplana ha tirat pilotes fora durant la seva declaració de gairebé dues hores a l'Audiència Nacional. Ha volgut deixar clar que va anar al Departament d'Economia el 20 de setembre del 2017 per responsabilitat, tot i que li havien recomanat fer descans per uns vertígens. I que es pensava que aniria tot ràpid.

Ha dit que ni tenia responsabilitats en ordre públic ni donava ella les ordres. I que amb Jordi Sànchez només hi va parlar un cop. Com va fer el major Josep Lluís Trapero, Laplana tampoc li ha reconegut cap mena d'autoritat a qui va ser president de l'ANC.

"La meva missió era transmetre als meus superiors el que estava veient en aquell moment, fer la interlocució amb els representants de la Guàrdia Civil, així com traspassar les peticions que ells feien. Però no tenia capacitat per mobilitzar les unitats de seguretat ciutadana", ha relatat a preguntes del fiscal Pedro Rubira.

També ha deixat clar que no calia cap cordó de seguretat. Que la situació no ho recomanava: "Hi havia gent gran. No era gent radical, però sí que estaven amb una actitud molt reivindicativa". "No tenien una actitud violenta cap als agents que custodiaven la porta ni estaven fent cap intent d'intrusió a dins", ha insistit. 

No tenia capacitat d'influir ni capacitat sobre els milers de persones concentrades

"La meva missió era transmetre als meus superiors el que estava veient en aquell moment, fer la interlocució amb els representants de la Guàrdia Civil, així com traspassar les peticions que ells feien. Però no tenia capacitat per mobilitzar les unitats de seguretat ciutadana", ha exposat Laplana.

La intendenta ha remarcat les directrius del cos pel que fa a seguretat ciutadana i la proporcionalitat que cal aplicar per no tenir danys majors. I en aquest sentit, ha explicat que "no semblava ni possible ni aconsellaven fer el perímetre de seguretat que demanaven perquè podien tenir una reacció de resistència passiva o activa que hauria pogut generar desordres públics que no s'estaven produint".

 

Qualsevol moviment policial davant els vehicles podia suposar una acció no desitjada

El dia de la marmota

"Fa dos anys i mig que visc al dia de la marmota", això ha etzibat Laplana en mig de la seva declaració davant el fiscal quan li han demanat que concretés les hores en què es van anar prenent les decisions. La intendenta està de baixa actualment amb un diagnòstic d'estrès posttraumàtic.

Laplana no tornarà a l'Audiència Nacional fins a la setmana de les conclusions. La seva advocada, Olga Tubau, va demanar que es pogués absentar per prescripció mèdica. La Fiscalia no s'hi ha oposat i el Tribunal li ho ha concedit.

Laplana, que quan el cas estava en fase d'instrucció ja va declarar a l'Audiència Nacional des de Barcelona per videoconferència, al·legant qüestions de salut, ha aportat al tribunal un informe mèdic emès per un especialista en neuropsiquiatria de l'Hospital del Mar de Barcelona que certifica que pateix estrès posttraumàtic i que recomana que la seva compareixença en el judici sigui el més breu possible.