Nova rebel·lió entre els barons socialistes. El PSOE d'Aragó, el qual lidera el president Javier Lambán, ha donat suport a una moció que demana al govern espanyol que mantingui la llengua castellana com a llengua vehicular "a tot Espanya, d'acord amb la Constitució espanyola i els Estatuts d'Autonomia de les comunitats autònomes".

Aquesta petició ignora el fet que el català és la llengua vehicular a Catalunya, cosa que es manté igual amb l'aprovació aquest dijous de la llei Celaá i que és l'element principal de la immersió lingüística. El text, presentat per Ciutadans, té per objectiu "traçar una línia davant el nacionalisme" i s'ha aprovat amb els vots del PPVox i el PAR, a més del PSOE, mentre que Podemos, la Chunta Aragonesista (CHA) i IU han votat en contra. D'aquesta manera, els quatre socis del Govern d'Aragó (PSOE, Podemos, CHA i el PAR) han votat diferent en aquesta qüestió.

Pedro Sánchez   Javier Lambán EFE

Lambán i Sánchez en un acte de campanya / Foto: Efe

El diputat aragonès de Ciutadans Carlos Trullén ha lamentat en la seva intervenció que la influència nacionalista estigui impactant "directament en la negociació de la llei" d'Educació i ha apel·lat al PSOE "decent", com l'aragonès, que "no té una bena als ulls i no cau en l'adulació i obediència cega a Sánchez i el que representa".

En l'explicació de vot, Álvaro Sanz, d'IU, ha expressat la seva preocupació perquè hagi tirat endavant aquest text perquè s'afegeix a la "campanya d'assetjament i demolició" al govern de la nació. Mentre que Isabel Lasobras, de CHA, ha expressat la seva tristesa i asseverat que li hauria agradat que Cs hagués presentat una iniciativa per reforçar els serveis públics de qualitat i "no una que no aporta res en aquest Parlament".

Per la seva part, el socialista Ignacio Urquizu ha aclarit a Ciutadans que han votat el mateix, "a favor del castellà", però no per la mateixa raó.

Entre les esmenes presentades i aprovades en aquesta llei hi ha la d'ERC pactada amb el govern espanyolque elimina la referència al castellà com a llengua vehicular, amb el terratrèmol polític que ha provocat a Madrid. Ara la norma passarà al Senat, que també la podrà esmenar. No obstant això, les majories a la cambra alta són les mateixes.