El president d'Aragó, Javier Lambán, ha donat positiu de covid després d'haver participat en el congrés del PSOE. Tal com estableix el protocol sanitari, el socialista romandrà aïllat en el seu domicili durant els pròxims deu dies, segons han informat fonts de l'executiu autonòmic.

Lambán es troba bé, gairebé sense símptomes de moment, i se sotmetrà aquest dilluns a una nova prova per confirmar el diagnòstic inicial.

No ha anat a l'acte central

El president aragonès va tenir en la nit de dissabte unes dècimes de febre, per la qual cosa va acudir a un hospital valencià, ja que estava participant en el congrés. Els sanitaris li van fer una PCR i, per precaució, Lambán va decidir no assistir a l'acte central del congrés i traslladar-se a  Ejea de los Caballeros.

S'han avisat a tots els contactes estrets de president per prendre les mesures corresponents. Així mateix, durant la setmana que ve, se suspendrà l'agenda oficial del cap de l'executiu aragonès.

Sánchez insisteix en el diàleg

Tot i això el Congrés ha tirat endavant i Pedro Sánchez s’ha donat avui un plàcid bany de masses a la Fira de València. El president espanyol i secretari general socialista ha tancat el conclave més tranquil, després d’aconseguir la pacificació interna. Sense anar més lluny, la nova executiva ha sortit amb el 95% dels vots.

I davant 9.500 persones, segons el partit, ha refermat la seva aposta pel diàleg a Catalunya, perquè amb la llei no n’hi ha prou. El dirigent socialista també ha recuperat el seu discurs més a l’esquerra, comprometent-se a derogar la reforma laboral del PP o a abolir la prostitució.

 

pedro sanchez congreso psoe valencia - EFEPedro Sánchez durant el Congrés del PSOE /  EFE

 

La clausura no ha tingut cap gran anunci. Ha estat un discurs completament ideològic i polític, començant pel conflicte català. Davant la dreta que els acusa de "trencar Espanya", Pedro Sánchez els ha rebatut "no va ser a aquest govern a qui li van declarar la independència unilateralment". I ha contraposat que, davant del que pretenen les forces conservadores, el que volen fer els socialistes és "unir amb diàleg" per deixar enrere l'"infaust" 2017.

"Fomentem el diàleg i el retrobament dins la llei i la Constitució, però anem molt més enllà. No ens volem conformar amb el compliment de la legalitat democràtica. És condició necessària, però no suficient", ha avisat el secretari general del PSOE. Per aquest motiu, el president del govern espanyol ha insistit a treballar per "la unió des del respecte i l'afecte, amb les eines del diàleg i la concòrdia".

 

Imatge principal: El president d'Aragó, Javier Lambán / EFE