En congressos anteriors, el PSOE no va aconseguir tancar la seva executiva federal fins ben entrada la matinada. En alguna ocasió, fins i tot a les cinc del matí. No ha estat el cas del 40è Congrés a València, que se celebra aquest cap de setmana. A les nou de la nit del dissabte ja estava ben tancada. No han hagut de fer tants equilibris en un conclave a la búlgara, on el secretari general Pedro Sánchez ha estat entronat a la búlgara, per aclamació. El mateix ha passat amb la seva nova direcció a Ferraz. La imatge d'ahir, amb Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero junts, va parlar per ella mateixa.

En la votació celebrada aquest mateix diumenge a la Fira de València, la nova comissió executiva federal ha estat escollida amb 975 vots a favor dels 1.027 delegats que han votat. Això suposa un 94,94% dels vots. Per comprar, a l'últim congrés, el de 2017, va ser escollida amb el 70,5%.

De l’executiva, per la banda del PSC, en surten Núria Marín, Carles Ruiz i Paco Boya. En el seu lloc, hi entren la nova portaveu del PSOE al Senat i exvicepresidenta del Parlament, Eva Granados; la diputada al Congrés i portaveu de la comissió de pressupostos, Montse Mínguez; el waterpolista professional i activista LGBTI, Víctor Gutiérrez, i el sindicalista d'UGT a la SEAT, Manuel García Salgado.

En el nou organigrama, Mínguez serà la secretària d'Economia Social i Treball Autònom, mentre Gutiérrez serà secretari LGTBI. Per la seva part, García Salgado serà vocal i Granados hi serà en la seva condició justament de portaveu al Senat. Els noms els van tancar entre el president Pedro Sánchez i el mateix Salvador Illa, que en va sortir molt satisfet.

En la nova executiva, hi ha perfils que confirmen la seva ascendència. Cristina Narbona es manté com a presidenta del PSOE, mentre Adriana Lastra es consolida com a vicesecretària general i Santos Cerdán com a secretari d'organització. El nou portaveu de l'executiva serà Felipe Sicilia, que exerceix de portaveu adjunt al Congrés.

També hi ha fins a sis ministres que formaran part de l'executiva federal. Com a secretaris dels seus rams hi entraran la ministra de Ciència, Diana Morant, i la de Sanitat, Carolina Darias. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, serà secretari de reforma constitucional i nous drets. Com a vocals entraran la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero; la d'Educació, Pilar Alegria, i la portaveu Isabel Rodríguez.

Altres noms destacats són el del president extremeny, Guillermo Fernández-Vara, que serà el nou secretari de Política Econòmica, o l'exlehendakari i expresident del Congrés, Patxi López, que serà el secretari de memòria democràtica.

Satisfacció al PSC

Des d'ahir a la nit, a les files dels socialistes catalans no amaguen la seva satisfacció per haver guanyat pes a l'executiva federal del PSOE. Aquest mateix diumenge, Salvador Illa s'ha felicitat perquè el 40è Congrés ha "refermat l'aposta pel diàleg a Catalunya i l'horitzó federal de l'Estat compost que és Espanya", després de l'aprovació d'una esmena del mateix PSC. "Sortim amb energies renovades, amb un compromís per seguir governant perquè avanci Catalunya i Espanya", ha sentenciat el líder del PSC al Parlament i cap de l'oposició a Catalunya.