El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha carregat contra el Govern pel nomenament de la fins ara presidenta de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern i exesquiadora Mònica Bosch com a coordinadora del projecte olímpic dels Jocs d'Hivern Barcelona-Pirineus 2030. Per al mandatari aragonès, "l'independentisme català ha dinamitat" aquesta candidatura amb aquesta decisió "unilateral". Lambán sosté que "l'Aragó ha esgotat la seva paciència amb els independentistes" i considera que aquest fet és "inacceptable" i pel qual "la Generalitat haurà de retre comptes" perquè, apunta, "s'han incomplert flagrantment les condicions establertes pel Comitè Olímpic Espanyol (COE)".

El cap de l'executiu de l'Aragó ha anat més enllà i ha acusat "l'independentisme intolerant, supremacista i excloent" d'"arruïnar i boicotejar una oportunitat històrica de desenvolupament per al Pirineu en el seu conjunt". En aquest context, Javier Lambán aposta perquè el govern espanyol adopti una "decisió definitiva" perquè, alerta, "amb les condicions que està plantejant la Generalitat, no hi haurà Jocs". El socialista es va posar en contacte aquest divendres amb el president del COE, Alejandro Blanco, per traslladar-li aquestes inquietuds. Per a més inri, Lambán ha tret pit de la capacitat del territori que presideix per poder organitzar aquest projecte olímpic: "Podríem presentar una candidatura tan potent o més que la de Catalunya, però sempre hem entès que aquesta era una candidatura d'Espanya encapçalada pel Comitè Olímpic Espanyol en igualtat de condicions i mai hem supeditat l'interès general d'Espanya al manteniment d'ideologies caduques, de nacionalismes excloents que estan resultant tan demolidors al conjunt de la Unió Europea".

Mònica Bosch, nova coordinadora del projecte Pirineus-Barcelona 2030

Les declaracions de Lambán arriben hores després que el Govern anunciés el nomenament de Mònica Bosch (Sabadell, 1972) com a nova coordinadora del projecte de la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona per organitzar i acollir els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. D'aquesta manera, és la nova responsable de liderar l'equip tècnic que està planificant i configurant tots els detalls d'aquest projecte, que es coordina des del Departament de la Presidència. Des de l'any 2016, era la presidenta de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, un càrrec que deixarà temporalment en els propers dies, segons informava el divendres l'ACN. De fet, no és la primera vegada en què Bosch s'implica en una candidatura olímpica, donat que s'havia integrat amb anterioritat a l'oficina tècnica de l'Ajuntament de Barcelona dels Jocs Olímpics d'Hivern —quan es va dissenyar la candidatura pel 2022, a la qual finalment es va renunciar l'any 2013— i va participar en l'elaboració del Pla estratègic dels esports d'hivern a Catalunya.

Bosch va ser esquiadora professional i va participar en dos Jocs Olímpics d'Hivern (els de Lillehammer, Noruega, el 1994 i els de Nagano, Japó, el 1998), així com en quatre campionats mundials i en set Copes del Món d'esquí alpí. En la seva primera participació olímpica, va disputar les proves d'eslàlom i eslàlom gegant, mentre que en els seus segons Jocs Olímpics només va participar en la d'eslàlom. De fet, fou campiona d'Espanya en quatre ocasions d'aquesta modalitat en els anys 1985, 1992, 1996 i 1997.