Novetats en la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus. Mònica Bosch serà la nova coordinadora de la candidatura olímpica dels Pirineus 2030. Serà l’encarregada de liderar l’equip tècnic que està preparant el projecte sota la coordinació del Departament de la Presidència. Bosch té una llarga trajectòria en el món dels esports d'Hivern. És la presidenta de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern des de l'any 2016, tot i que els pròxims dies deixar temporalment les seves funcions, segons informa l'ACN. 

No és el primer cop que Bosch s'implica en aquesta candidatura olímpica, ja havia format part de l’oficina tècnica de l’Ajuntament de Barcelona dels Jocs Olímpics d’Hivern, des d’on va participar en l’elaboració del Pla estratègic dels esports d’hivern a Catalunya. La seva experiència en aquesta mena d'esports no es limita a les institucions o associacions, ella mateixa ha participat en dos Jocs Olímpics d’Hivern (Llillehammer '94 i Nagano '98) i en quatre campionats del món; va aconseguir dues medalles d’or a la Universiada de Jaca '95, i va ser campiona d’Espanya els anys 1985, 1992, 1996 i 1997 i va quedar en quarta posició a la Copa d’Europa '97, entre altres fites.

Un projecte entre crítiques

Les polèmiques al voltant de la candidatura dels Pirineus per acollir els Jocs Olímpics d'Hivern de l'any 2030 segueix aixecant polseguera. Les preocupacions pels detalls del projecte, la participació d'altres governs i el seu impacte ecològic segueixen planant sobre el projecte. 

Tot i les reticències al projecte actual, aquest no presenta canvis. A finals de febrer el govern va reafirmar un dels aspectes més polèmics del projecte: la consulta popular limitada a l'Alt Pirineu i a l'Aran. Concretament, ERC va insistir a dir que no s'incorporarà el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès del procés participatiu per elaborar la candidatura dels jocs, pari es planeja "escoltar la veu" d'aquests territoris. 

Davant d'això, el Consell Comarcal del Solsonès ha aprovat per unanimitat aquest divendres una moció en què es compromet a organitzar una consulta sobre els JJOO d'Hivern si finalment la Generalitat no inclou aquesta comarca en la consulta vinculant que es vol fer a l'Alt Pirineu i l'Aran a la primavera. El text, presentat per Alternativa per Solsona-CUP, també demana a la Generalitat que faci pública tota la documentació sobre la candidatura dels Jocs i que informi "de manera clara i concisa" a la ciutadania.

Una altra de les grans preocupacions amb el projecte és l'impacte ecològic. Des d'entitats locals fins a científics han posat en dubte la viabilitat dels jocs en aquest sentit. El passat 17 de febrer, 150 científics van firmar un manifest en contra de la candidatura Pirineu 2030. El text es basava en deu punts argumentats amb xifres econòmiques i socials, del perquè uns Jocs d'Hivern als Pirineus l'any 2030 no s'han de celebrar. "Els Pirineus seran inviables a finals de segle", afirmen els experts en canvi climàtic.