La primera planta de bateries elèctriques de l'Estat es farà a Catalunya a causa d'un acord entre Seat, Iberdrola i el govern espanyol, fet que ja ha regirat alguns dirigents socialistes com el president de l'Aragó, Javier Lambán, o l'alcalde de Càceres, Luis Salaya.

L'anunci fet per la ministra d'Indústria i Energia, Reyes Maroto, ha permès que durant la seva visita a Catalunya el rei Felip VI tingués una escapatòria a l'espiral d'escàndols en què viu immersa la monarquia.

"M'ha produït una profunda decepció. Vam ser, sense cap mena de dubte, el primer govern que va manifestar el seu interès perquè en el seu territori s'instal·lés la primera fàbrica de bateries elèctriques d'Espanya. De fet, inclús vam viatjar a la Xina i vam contactar amb diversos fabricants de bateries elèctriques, ja que pràcticament només allà es fabriquen aquesta mena de materials tan absolutament definitius per al desenvolupament del vehicle elèctric", ha lamentat Lambán.

visita rey felipe seat sergi alcazar 5

El rei Felip VI en la seva visita a la fàbrica de Seat de Martorell / Foto: Sergi Alcàzar

Així doncs, posant el seu menyspreu a Catalunya per davant de les sigles que comparteix amb l'Executiu espanyol, Lambán ha acusat el Govern de la Generalitat "d'haver fet poc" per aconseguir que la fàbrica s'instal·lés al seu territori. "De fet, avui crec que el president de l'Executiu i el cap de l'Estat viatjaven a la planta de Seat i el Govern de Catalunya ni tan sols serà present en aquesta visita", ha ironitzat. "Això són qüestions que a un li fan reflexionar, però no passa res, continuarem treballant i posant de relleu l'immens potencial que, des del punt de vista de l'automoció, té la nostra comunitat autònoma", s'ha animat.

Per al president aragonès, la seva autonomia reunia "totes les condicions" per allotjar aquesta indústria, ja que, segons ha dit, "Saragossa és l'epicentre de les fàbriques d'automòbils d'Espanya". En aquest sentit, ha recordat que és on es produeixen el 80% dels vehicles de tot l'Estat.

Rebuig des de Càceres

Des de Càceres, l'alcalde socialista Luis Salaya ha rebutjat "nodrir" de liti extremeny les bateries de la fàbrica de Martorell. Segons ha argumentat, el seu govern es nega a situar una mina a pocs quilòmetres del municipi. "El consistori no permetrà que es condicioni i sacrifiqui el futur d'una ciutat extremenya, novament, pel desenvolupament industrial d'altres zones del país", ha carregat.

EuropaPress 3404117 luis salaya alcalde caceres

L'alcalde de Càceres, Luis Salaya / Foto: Europa Press

El batlle ha esperat que es tingui en compte Extremadura perquè "ja abans es va condemnar a generacions d'extremenys i andalusos a una evolució més lenta i a un progrés més lent". "Vam haver de sacrificar generacions senceres perquè altres comunitats autònomes tinguessin un desenvolupament industrial raonable", ha subratllat.

Celebració d'Illa

Aquest empipament d'alguns socialistes espanyols contrasta amb la celebració del seu líder a Catalunya, Salvador Illa, que ha celebrat l'acord a tres bandes. "Que Volkswagen Group, la Moncloa i Iberdrola uneixin esforços per produir cotxes elèctrics a la planta de Seat de Martorell és una injecció d’energia per a l’economia catalana", ha celebrat.