L'acord avalat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) i el Govern continua generant una profunda fricció amb l'Aragó. Javier Lambán, president del territori aragonès, es manté enrocat en les seves posicions i manté que no firmarà aquest document del COE perquè considera que la proposta "reflecteix un desequilibri absolut cap a Catalunya". De fet, Lambán s'ha mostrat molt dur contra el repartiment de les seus de la candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030 i sosté que aquesta distribució de disciplines respon a "decisions polítiques i no a criteris tècnics". El socialista ha apuntat que aquesta candidatura ha de ser "una oportunitat per a tot el Pirineu, no només per al català, també per a l'aragonès i totes les seves estacions" i ha reclamat que l'esquí alpí se celebri al Pirineu aragonès. L'actual repartiment fixa la celebració de la prova reina dels Jocs a Catalunya.

El president de l'Aragó ha insistit que, malgrat que refusa la proposta del COE i que presentarà una alternativa, no vol "trencar res" ni tampoc pretenen obtenir "privilegis", sinó que reclamen i insisteixen el mateix "des del principi". Javier Lambán també ha assenyalat que Pedro Sánchez va coincidir amb el plantejament de l'aragonès i que el president del govern espanyol ho veia com "un criteri just i vàlid, un repartiment equilibrat d'oportunitats i de proves, estar en peu d'igualtat en tots els sentits". En relació amb l'alternativa que l'Aragó presentarà, Lambán ha manifestat que volen "fer-ho bé", però que, en tot cas, "més enllà de la setmana que ve no ens podríem anar". El mandatari aragonès defensa que aquesta proposta pròpia compta amb el suport dels valls dels Pirineus de l'Aragó que, segons ell, estan "carregats de raó" en reclamar que els Jocs Olímpics d'Hivern siguin "una oportunitat per a tot el Pirineu".

 

Lambán critica que, en el document tècnic del COE d'aquest dimarts, de les tres valls aragoneses, "només una d'elles té assegurada la realització de proves". Aquest és, doncs, un dels motius pels quals el president de l'Aragó ha rebutjat aquest acord. A més, Javier Lambán ha subratllat que "hi ha experts que constaten que les estacions aragoneses reuneixen exactament els mateixos requisits que les catalanes per poder desenvolupar la prova reina d'uns jocs d'aquesta naturalesa, que és l'esquí alpí".

Les modalitats de l'esquí alpí

En l'acord tècnic del Comitè Olímpic Espanyol, figura que seria Catalunya la seu de l'esquí alpí. La Molina-Masella acolliria les modalitats de descens i eslàlom, mentre que el freestyle i el snowboard tindrien lloc a Baqueira Beret. Pel que fa a l'esquí de muntanya, Boí Taüll té moltes paperetes de ser-ne la seu, tot i que encara no està del tot decidit. En el cas de l'Aragó, les proves de biatló i esquí de fons se celebrarien a Candanchú. Més enllà de l'esquí, també se sap el repartiment de les proves de gel. L'hoquei gel tindria lloc a Barcelona (el Palau Sant Jordi és l'escenari que té més opcions), en tant que el patinatge artístic es faria a Saragossa i, el cúrling, a Jaca.

La signatura del document tècnic sobre aquesta candidatura està programada per aquest divendres a la seu del Comitè Olímpic Espanyol, però l'Aragó no hi assistirà. Javier Lambán assevera que, una vegada acabat el treball tècnic, és el moment d'obrir "la part política" per poder assegurar que la candidatura "s'iguala", de manera que el "repartiment de proves i de beneficis" sigui el mateix per a ambdós territoris. Amb aquest resultat final, Lambán considera que no es compleix aquesta condició. Finalment, sobre les declaracions de membres de la Generalitat, el socialista ha optat per no pronunciar-se i limitar les seves paraules a la següent frase: "Durant un temps m'he proposat no qualificar les paraules ni res del que diguin els representants del Govern de la Generalitat".