Malgrat que ja fa dies que el Comitè Olímpic Espanyol va anunciar que tancava la porta de manera definitiva a presentar una candidatura conjunta de Catalunya i l'Aragó per als Jocs Olímpics d'Hivern 2030, els retrets persisteixen i Javier Lambán es manté ferm en la seva particular croada contra Alejandro Blanco, president del COE, i la Generalitat. En una entrevista al diari El Confidencial, el president de l'Aragó ha arremès contra Blanco i ha demanat obertament el seu cessament: "El president del COE ha estat un aliat dels independentistes en l'afer dels Jocs i crec que caldria prendre mesures sobre la seva continuïtat, perquè ha actuat sempre a favor d'una comunitat, Catalunya, i en detriment d'una altra, l'Aragó". Paral·lelament, el cap de l'executiu aragonès ha afirmat que "Blanco era, fins ara, un problema per a l'Aragó, però ara ho és per a Espanya i per a la imatge de l'esport espanyol al món". "Qui pugui fer-ho, que prengui mesures ja", ha exigit Lambán.

Per a més inri, el socialista no descarta una batalla als tribunals contra el COE per la difusió d'uns àudios que provarien que els tècnics de l'Aragó van validar la proposta del repartiment de les proves que, posteriorment, el propi Lambán va refusar. En relació amb el contingut d'aquests arxius, el president aragonès indica que "hi ha hagut una manipulació clara, triant o tallant les intervencions per poder refrendar les tesis del COE i del Govern". "De la manera que s'han utilitzat, pot ser delicte i denunciable als tribunals, i tant els tècnics com el govern de l'Aragó estem estudiant presentar una denúncia", ha anunciat Javier Lambán.

Els atacs del cap de l'executiu de l'Aragó no només es limiten al COE, sinó que també s'han estès a un company de files del partit, José Manuel Franco, que és el secretari d'Estat per a l'Esport: "Esperava ser insultat per la Generalitat i per Alejandro Blanco, però no per un secretari d'Estat; em va dir que era una barbaritat relacionar Blanco amb l'independentisme, que Santa Llúcia li conservi la vista", ha reblat. Lambán ha retret a Catalunya que sempre els hagi tractat "com una comparsa" en el projecte de la candidatura i assevera que Mònica Bosch, coordinadora de la candidatura nomenada per la Generalitat, "parlava amb Sarajevo i no amb l'Aragó". El socialista defensa que han estat "lleials en una operació d'Estat per cosir fractures territorials", però manté que se'ls ha volgut "utilitzar". "Els podíem servir per blanquejar una candidatura independentista o per estalviar-li a Catalunya algunes inversions a les seves pistes, però no per estar en condicions d'igualtat; i això no és admissible", clou Lambán.

"Soc antiindependentista"

Preguntat per les crítiques al seu "anticatalanisme" i l'ús d'aquest com a "arma electoral", que sovint se li ha retret, Javier Lambán ha confessat que és "antiindependentista", però "catalanòfil". "He fugit de cert anticatalanisme d'alguns sectors de la societat aragonesa i prenent decisions com ara dir que és català la parla de les comarques orientals de l'Aragó, però el que no accepto és la forma de l'independentisme de relacionar-se amb nosaltres, mirant-nos des d'un esglaó superior, que és el que s'ha posat de manifest amb aquesta negociació pels Jocs: no assumeixen parlar amb nosaltres d'igual a igual", explica el president aragonès. Finalment, Lambán ha revelat que seguiran lluitant per una "candidatura d'Estat i començant pel principi, sense apriorismes, recuperant l'esperit original de l'olimpisme d'hivern, que és Jaca", però es mostra "escèptic" d'aconseguir-ho "amb un Govern independentista".