Javier Lambán sempre va a la seva, tot i que en les últimes setmanes s'hagi acostat a Pedro Sánchez, a qui ha criticat durament pels seus pactes amb ERC, coincidint amb ell a actes del PSOE a Aragó. Amb tot, continua sent un escèptic de les seves polítiques, especialment de les que duen a terme els ministres d'Unidas Podemos al govern espanyol, com ara Alberto Garzón, de qui en va arribar a demanar la dimissió per una "agressió directa a la ramaderia aragonesa". Per això, en una entrevista a El Mundo, el president aragonès ha carregat contra ell per la seva "poca feina en les últimes setmanes", ignorant que Garzón va ser pare per tercera vegada i el 16 de gener va anunciar que durant sis setmanes estaria de baixa per paternitat. "S'ha de reconèixer que últimament Garzón no fa res, que és el màxim al qual un podria aspirar", ha dit. Efectivament, no "fa res", perquè estava de baixa i durant el mes de febrer no ha tingut cap acte. La primera part del permís se li va acabar el passat divendres, tot i que encara li resten 10 setmanes, que farà de manera parcial. 

Les primeres crítiques de Lambán a Garzón es remunten a principis del 2022, quan censurava al ministre per haver dit que Espanya exporta carn de mala qualitat, criada a macrogranges: "Troben un poble en una part despoblada d'Espanya i posen 4.000, 5.000 o 10.000 animals. Contaminen el terra, l'aigua i després exporten carn de mala qualitat d'aquests animals maltractats", va defensar Garzón en unes declaracions que Lambán va entendre com un atac personal a la ramaderia aragonesa: "El que fa aquestes declaracions no pot ser ministre d'Espanya ni un dia més", deia, llavors, però un any després, el líder d'Izquierda Unida continua al Consell de Ministres i la petició de Lambán va ser ignorada. En els últims mesos també es va oposar a la llei de benestar animal del ministeri de Ione Belarra, posicionant-se de nou més al costat de la dreta que del seu propi partit: "Des del primer minut em vaig posar al costat dels caçadors aragonesos i vaig manifestar a Sánchez la meva oposició al projecte, tal com s'estava gestionant. La llei que finalment s'ha aprovat és més acceptable que la inicial, però molts dels seus articles em segueixen semblant producte d'una visió des de Madrid que no es correspon amb la realitat del camp", ha reflexionat Lambán, fent referència a l'esmena del PSOE respecte als gossos de caça, que finalment va ser introduïda. "Confio que els excessos i les extravagàncies de la llei siguin incomplibles i acabi oblidada", conclou. 

Lambán, convençut que ERC trairà Salvador Illa 

En l'entrevista, Lambán ha tingut temps de carregar contra tothom, fins i tot contra els seus companys de partit, com ara Salvador Illa pels pactes amb ERC: "Quan veig els seus pactes no puc deixar de recordar el tripartit de Maragall, que va portar la reforma de l'Estatut", reflexiona, mentre es mostra convençut que els republicans trairan als socialistes, ja que "porten la deslleialtat als seus gens": "Trairan com i quan vulguin a tothom que pactin amb ells", aventura el president aragonès, que s'ha mostrat també convençut que els d'Oriol Junqueras tornaran a plantejar el referèndum d'autodeterminació: "Tampoc vull tenir dubtes respecte que aquest no serà autoritzat", tot i que en aquest cas, el seu convenciment sembla més baix. 

Sobre la sempre turbulenta relació amb Pedro Sánchez, el d'Egea de los Caballeros ha assegurat que valora "positivament" algunes de les polítiques del president del govern espanyol, però que discrepa de bastants: "Jo formava part d'aquells que pensaven que la governabilitat d'Espanya, podria estar d'alguna manera subjecta als independentistes. I Sánchez mai va amagar les seves cartes: volia un partit obert a la plurinacionalitat", enraona Lambán, que lamenta que des que Pedro Sánchez va ressorgir de les seves cendres a les primàries, "el partit està encaminat en la seva direcció, i des d'aquell instant hi ha militars com jo que ens considerem en absoluta i franca minoria". Sobre el seu comentari, assegurant que a Espanya li hauria anat millor amb Javier Fernández que amb Sánchez, que va aixecar molta polseguera, ara ha matisat que el que volia expressar és que l'Estat ha perdut un "gran dirigent". Va ser el mateix Fernández segons Lambán, qui li va demanar que modulés les seves paraules.