El president d'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha assegurat aquest dimecres que "a Espanya li hauria anat millor" si el secretari general del PSOE no hagués estat Pedro Sánchez, sinó l'expresident asturià, Javier Fernández. Així ho ha afirmat durant la cloenda de la taula sobre 'L'Estat de les autonomies: balanç i mirada de futur des de l'exercici de la responsabilitat política', en la qual ha qüestionat frontalment el president espanyol.

En aquest acte ha lloat en canvi l'expresident d'Astúries Javier Fernández, que també hi ha intervingut, tot recordant els seus acords per lluitar contra la despoblació. Lambán ha lamentat que quan va dimitir Alfredo Pérez Rubalcaba --el 2014-- Fernández refusés assumir la secretaria general del PSOE i ha estat llavors quan ha llançat el dard contra Sánchez: "A aquest país li hauria anat millor si Javier hagués assumit aquesta responsabilitat", ha deixat anar.

El president aragonès ha al·ludit al comitè federal del PSOE que es va celebrar l'1 d'octubre del 2016, dient que va ser "un aquelarre", en el qual "no es plantejava una disjuntiva merament nominal, sinó dues maneres diferents d'entendre la manera de governar Espanya, les aliances polítiques", quan Fernández liderava una opció i Pedro Sánchez una altra. I ha recordat que l'actual president del govern espanyol "entenia que era admissible l'associació per governar amb nacionalistes i independentistes".

"Va prevaler la visió que representava Javier i això va donar lloc a la investidura de Rajoy", ha recordat Lambán, que ha afirmat: "Quan algú diu que els pactes de PP i PSOE amb altura de mires són impossibles, obliden que va ser perfectament possible en aquesta investidura i que això va obrir un ventall de possibilitats amb Javier de president de la gestora que podria haver donat lloc a dinàmiques ben interessants". Lambán ha demonitzat les primàries que es van celebrar posteriorment. "Després el PSOE va celebrar unes primàries, invent maligne a més no poder, i això ha donat lloc, juntament amb la contaminació populista que, d'una forma o altra tots estem patint, que en aquest moment tots els partits siguin qualsevol cosa menys estructures democràtiques. Aquestes primàries les va guanyar, de manera aclaparadora i legítima, Pedro Sánchez i, acceptant aquella votació, almenys en aquesta part política del partit em sento en minoria, però és una cosa que en la història del PSOE ha passat moltes vegades i és una cosa que porto amb la màxima dignitat possible”, ha afegit.

El tema català no s'està solucionant

A més, el president aragonès ha sostingut que el tema català "no s'està solucionant" sinó que el que està passant és que els nacionalistes catalans "estan tranquils perquè el seu full de ruta es va fent", alhora que ha trobat a faltar l'absència de grans acords entre PSOE i PP. Alhora, ha cridat l'atenció sobre "el moment en què els partits majoritaris van deixar de tenir la majoria al Congrés". "Hem assistit a cessions als nacionalistes [catalans], a una progressiva desconnexió que només haurien evitat els grans acords entre PSOE i PP o amb un partit, Cs, a qui desitjo de debò que, de la manera que sigui, recuperi la seva presència" a les Corts Generals. "Només ho hauria evitat això i, com que no ha passat això, estem en aquesta deriva complicada que posa en risc l'article 2 de la Constitució", referit a la unitat d'Espanya "com a sinònim de la igualtat de drets entre els espanyols", ha advertit.

Arran de la polèmica que les seves paraules han provocat en el PSOE, Lambán finalment ha intentat calmar les aigües. "A propòsit de les meves paraules d'afinitat i coincidència amb Javier Fernández, que em va portar a demanar-li que liderés el partit quan va dimitir Rubalcaba, que ningú no les entengui com una deslleialtat cap a Pedro Sánchez. Tot i discrepar en algunes coses, té tota la meva lleialtat i suport", ha indicat.