Un seguit de circumstàncies imprevistes pot haver deixat ara en mans del PP la capacitat per frenar els temps de tramitació de la proposta de resolució amb què es pretèn posar en marxa el procés de creació de l'Estat català. JxSí i la CUP volen donar curs a la iniciativa pel procediment d'urgència per poder debatre la resolució en un ple previ al debat d'investidura del 9 de novembre. Fonts d'aquests grups preveuen que la resolució es podria portar a l'hemicicle divendres 6 o fins i tot el mateix dilluns 9.

No obstant això, la tramitació d’una proposta de resolució requereix escoltar l’opinió de la Junta de Portaveus, un òrgan on estan asseguts tots els grups de la Cambra. Però el PP no ha designat el seu portaveu, amb la qual cosa, la Junta no es pot reunir formalment amb tots els seus membres.

La voluntat inicial dels populars era designar el portaveu aquest divendres, atès que el Reglament dóna un marge de vuit dies hàbils per organitzar el grup a partir de la constitució del Parlament.

Canvi d'escenari

Però la situació ha canviat. Si el PP decidís esgotar els terminis que li concedeix la normativa de funcionament de la Cambra, amb el reglament a la mà, consideren que podrien complicar la voluntat dels grups impulsors de la proposta de convocar el ple per debatre la resolució abans del debat d’investidura que, per força, s’haurà de celebrar el dia 9 de novembre.

Esgotant els terminis, segons fonts populars, s'hauria de designar el portaveu, com a molt tard, el dia 5. L’endemà es podria celebrar la Junta de Portaveus per donar el vistiplau a la tramitació de la resolució, calculen.

Això no obstant, des de JxSí es replica que la Mesa pot emplaçar els populars a designar un representant provisional a la Junta de Portaveus de la mateixa manera que ara han escollit Enric Millo per representar-los en la Mesa fins que el grup nomeni els seus càrrecs. Tot dependria, aleshores, de la interpretació del Reglament que faci l'òrgan de govern de la Cambra.

No és aquest, però, l’únic problema reglamentari amb què ha ensopegat la proposta de resolució.

Procediment d'urgència

El text que avui ha presentat la CUP i JxSí a la Mesa demana que la resolució es tramiti pel procediment d’urgència, precisament per fer possible la seva votació abans del ple d'investidura. Segons el reglament de la Cambra, per utilitzar la via d’urgència, cal que la resolució compti amb el suport de tres grups de la Cambra o un terç de diputats, és a dir, 30.

Malgrat això, el document aprovat de bon matí a la Mesa només té les firmes dels presidents i els portaveus dels dos grups signants, és a dir, Jordi Turull i Antonio Baños, Marta Rovira i Anna Gabriel.

Cal un nou tràmit a la Cambra per sol·licitar el tràmit d’urgència. Aquest cop afegint-hi 26 signatures més. I, per tant, una nova reunió de la Mesa que se celebrarà aquest dimecres a les 10 del matí haurà de donar un nou vistiplau.