La Mesa del Parlament ha acordat per majoria en la primera reunió admetre a tràmit la proposta de resolució presentada pels grups de Junts pel Sí i la CUP que en un dels punts “declara solemnement l’inici del procés de creació de l’estat català independent en forma de república”.

"Aquest procés no té aturador", coincideixen a repetir a JxSí. La proposta l'han passat pel registre aquest matí al Parlament conjuntament amb les CUP.

Totes dues forces polítiques coincideixen a instar el govern que surti de l'actual Parlament se supediti només a la legalitat que emani d'aquesta cambra, tot i que al text no hi consta la paraula "desobediència". "És un acte d'obediència al poble de Catalunya", ha puntualitzat Josep Rull. A les CUP no els preocupa que la paraula no aparegui al text. Albert Botran ho ha explicat: "entenem que no estem sols i que hi ha altres forces polítiques".

Botran ha mostrat la voluntat de les CUP que també se sumin altres partits a l'acord, referint-se a CSQP. "La nostra coincidència és bastant plena", ha afegit, tot i que hi hagi diferències "en què nosaltres pensem que l'única manera de fer-ho és desconnectar".

Les CUP han instat ja al govern en funcions a desobeir lleis recorregudes pel Tribunal Constitucional o que tenen la oposició del Parlament, com ara el decret de pobresa energètica, la llei Wert (Lomce) o la Ley de Seguridad Nacional, coneguda com a "llei mordassa".

Lectura "tramposa" del 27S

Tots els altres partits de la Mesa s'han oposat a la proposta de resolució. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha qualificat de "cop a la democràcia i a l'ordre constitucional" la declaració. “El que no han guanyat a les urnes ho volen guanyar amb declaracions que estan fora de l'ordre constitucional”, ha dit, tot i fent una crida a "no caure en l'error" que només amb l'actuació de la justícia es resoldrà la situació, per la qual cosa ha apel·lat a la via política, "cosa que no ha fet el PP".

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha assenyalat la necessitat d'acord "per definir l'encaix entre Catalunya i Espanya". Per la socialista, aquesta iniciativa "és l'error més greu des que tenim institucions d'autogovern" i "posa en perill", ha dit, aquest mateix autogovern. Ha destacat que "no hi ha un mandat democràtic per fer una declaració unilateral d'independència" ni per iniciar-ne el procés.

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha afirmat que el seu grup presentarà la seva proposta de resolució, "contra la corrupció, contra les retallades i a favor d'un referèndum urgent". CSQP ha votat contra la resolució perquè considera que fa "una lectura tramposa dels resultats del 27S" i "ignora la situació d'emergència social". Per Coscubiela "no és possible avançar en el reconeixement si no és a través de l'acord". Si no hi ha aquest acord amb l'Estat després de les eleccions generals, "sens dubte la ciutadania s'hauria de mobilitzar".

El PP, que no té representació a la Mesa, ha anunciat que reunirà les forces polítiques que van signar l'"Acord pel Pluralisme" (PP, PSC, Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans) per consensuar una resposta conjunta al que ha titllat d'"amenaça a la democràcia i a les regles del joc de la convivència".

Rajoy: complir la llei

En conferència de premsa a la Moncloa, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha garantit que JxSí i la CUP "no aconseguiran cap dels seus objectius" amb la proposta parlamentària d'aquest matí. Si aquesta resolució és aprovada, l'Estat "no escatimarà recursos en els mecanismes polítics i jurídics per fer complir la llei".

"Qui vulgui separar Catalunya d'Espanya ha de saber que no ho aconseguirà perquè va en contra de la majoria dels catalans i del conjunt dels espanyols" ha afirmat. "Vull enviar un missatge de tranquil·litat" ha dit: "mentre jo sigui President serà un estat de ciutadans lliures i iguals, tots estarem sotmesos a la llei i a les resolucions dels tribunals". Per acabar, ha assegurat que és la seva "responsabilitat com president" i el seu "convenciment com espanyol".

Consulta als serveis jurídics

Com a primera mesura davant la iniciativa dels partits independentistes catalans, el Govern central ha enviat als serveis jurídics de l'Estat el text de la iniciativa. L'Executiu espanyol no descarta prendre cap mesura, inclosa l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que pot comportar la suspensió de l'autonomia.

Fonts citades per EFE assenyalen que en principi no caldria actuar contra la proposta de JxSí fins que sigui aprovada al Parlament de Catalunya, però calia remetre-la als serveis jurídics per analitzar amb detall les possibilitats que es produeixi una actuació prèvia.

En mans del PP

Ara mateix la tramitació de la proposta de resolució es troba, paradoxalment, en mans del PP, ja que tramitar una proposta d'aquest tipus requereix escoltar l’opinió de la Junta de Portaveus, que encara no està constituïda perquè el PP no ha designat el seu representant.