Si els membres de la cúpula del PDeCAT que es veuen afectats per les incompatibilitats que marca el reglament del partit abandonessin l'escó al Parlament per mantenir el seu lloc a la comissió executiva de la formació, ERC guanyaria tres diputats en el grup de JxSí, un per Barcelona, un per Girona i un per Tarragona. Els mateixos que hauria perdut el PDeCAT.

Aquesta és una de les raons, segons fonts pròximes als diputats, per les quals els tres membres de la cúpula demòcrata han anunciat avui que renunciaven a formar part de la direcció del partit. Es tracta de Montserrat Candini, alcaldessa de Calella; l'alcalde de Valls, Albert Batet, i l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó. Tots tres compaginen la responsabilitat municipal amb l'escó al Parlament, i el reglament del PDeCAT impedeix acumular més de dos càrrecs institucionals o orgànics. Així va quedar fixat per una esmena de les joventuts del partit al reglament que es va negociar fins a altes hores de la nit durant l'agitat congrés fundacional del PDeCAT el passat mes de juny.

Aquesta esmena s'ha convertit des d'un primer moment en una font de tensió dins de la formació. Ha estat un element de pressió contra la nova direcció, que encapçala Marta Pascal, per part de famílies i sectors del partit que encara no han tancat les ferides que va deixar obertes el congrés fundacional.

Tot i que el reglament preveu que la comissió de Qualitat Democràtica pogués plantejar excepcions a aquestes incompatibilitats, a les portes del primer consell nacional que es va celebrar a finals de novembre passat, ja van sorgir veus apuntant que es reclamaria una decisió de la direcció en relació a aquest tema. Aquesta setmana en què el PDeCAT prepara una nova reunió del consell nacional per dissabte, han tornat a sorgir les mateixes veus en el mateix sentit.

El fet que la consellera de Presidència, Neus Munté, hagi renunciat recentment al seu escó al Parlament, per complir amb les incompatibilitats com a membre de la presidència del partit, no ha fet més que atiar la polèmica.

Davant d'aquesta perspectiva, la direcció del PDeCAT va decidir ahir de manera col·legiada -i per sorpresa- acordar la renúncia de quatre dels seus dotze membres, els tres alcaldes i la directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern, Elsa Artadi, afectada per la incompatibilitat absoluta que es contempla per als alts càrrecs de Govern. En total, un terç de la direcció.

Amb tot, aquest moviment, que ja ha començat a provocar agitació al territori i el món municipal i que afecta dos dels dirigents de major confiança de Carles Puigdemont a la direcció del partit -Batet i Guinó-, no quedarà ratificat fins acabar la reunió del consell nacional de dissabte.