Cop d'efecte de la cúpula del PDeCAT. Els quatre membres de l’executiva afectats pel règim d’incompatibilitats, Elsa Artadi, Montse Candini, Albert Batet i Lluís Guinó, plegaran de les seves responsabilitats a la direcció del partit dissabte que ve, després de la reunió del consell nacional. La direcció demòcrata ha sortit així al pas del malestar que s'havia expressat des d'alguns sectors de la formació pel fet que no s'hagués solucionat aquest debat.

La coordinadora general, Marta Pascal, no ha defugit el "soroll mediàtic" generat al voltant d'aquest tema a l'hora d'anunciar la decisió en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva. "Honora tota la gent que forma part d'aquesta executiva, la coherència, la capacitat de tirar endavant en moments complicats, en moments en què alguns hem hagut d’estar més pendents d’algunes capelles o algunes familietes que de res més”, ha retret.

La consellera de Presidència, Neus Munté, que també es veia afectada per aquest règim va abandonar el seu escó al Parlament fa una setmana per tal de poder mantenir el càrrec que ostenta a la presidència del partit.

Pascal ha explicat que la decisió adoptada avui per l'executiva obeeix a una “reflexió interna sostinguda i profunda" i ha recordat que els estatuts estableixen incompatibilitats però no que les persones afectades siguin inelegibles en el congrés.

L’article 57 dels estatuts del PDeCAT estableix que no es poden ocupar més de dos càrrecs, tant institucionals com orgànics, tot i que el consell nacional del partit, a proposta de la comissió de Qualitat Democràtica, pot fixar-hi algunes excepcions.

Candini, Batet i Guinó mantenen el càrrec d’alcaldes i diputats, i renuncien al de la direcció del partit, mentre que Artadi es veu afectada per la incompatibilitat “absoluta” que comporta ocupar un càrrec a una direcció de la conselleria de Presidència de la Generalitat i opta per continuar al Govern.

La marxa de Batet i Guinó deixa fora de la cúpula del PDeCAT dues persones de màxima confiança del president, Carles Puigdemont. Pascal no ha volgut explicar com es designaran les persones que hauran de substituir aquests quatre dirigents, i ha avançat que serà explicat al partit en el consell nacional de dissabte.