Els diners del famós cas del 3% de Convergència sembla que no han servit només per finançar presumptament el partit de forma irregular, sinó també altres entitats. Així ho ha comunicat la Guàrdia Civil en un informe en què sosté que 2,2 milions d'euros han anat a parar entre 2008 i 2014 a Òmnium Cultural, CatDem, Fòrum de Barcelona i la Fundació Nous Catalans.

Segons la Guàrdia Civil, la constructora Teyco havia fet un pagament de 40.000 euros entre 2008 i 2009 a Òmnium Cultural, quan Jordi Porta n'era el president. També el Grup Soler havia entregat presumptament al voltant de 639.000 euros a Fòrum de Barcelona i CatDem i la constructora Copisa va afegir 1.115.000 euros més a aquestes fundacions.

La Guàrdia Civil també ha detectat el pagament de dos xecs entre gener i maig del 2015, quan ja estava oberta la investigació pels presumptes pagaments irregulars de comissions per adjudicació d'obra pública a Convergència. Aquests xecs eren de 25.000 i 50.000 euros i s'haurien abonat per Copisa a CatDem.

Pagaments legals...

"Podria haver-hi alguna activitat concreta que tingués alguna donació", però "no són pagaments il·legals", ha posat sobre la taula avui l'expresident d'Òmnium, Jordi Porta, a RAC1, que s'ha lamentat que "ara busquen per tot arreu a veure què troben". I és que aquestes donacions han estat declarades a l'Agència Tributària i, per això, es consideren legals.

L'actual president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha confirmat al diari digital La Xarxa que hi ha empreses que fan donatius a l'entitat perquè "busquem recursos privats per dur a terme les nostres activitats", però s'ha lamentat de l'acusació perquè, ha assegurat, "som víctimes de la corrupció i no causants".

...i no relacionats

"Totes les donacions a fundacions de CDC són legals, auditades, públiques i transparents". Així comença un comunicat que ha difós Convergència en relació amb l'informe de la Guàrdia Civil que denuncia nous pagaments del 3% de CDC a entitats catalanes.

Convergència també vol deixar clar que "totes aquestes donacions han estat declarades degudament al Tribunal de Comptes", i posen sobre la taula que "mai s’ha manifestat cap irregularitat en la seva comptabilitat".

Sobre les donacions, expliquen que són "fetes de forma voluntària per les empreses per motius d’afinitat ideològica i de suport al projecte polític i no tenen cap vinculació amb l’adjudicació de contractes d’obra pública".