"Rajoy ens pren per ximples" és la resposta del portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, al president en funcions, Mariano Rajoy. El líder del PP ha presentat avui un pla amb cinc pactes d'Estat que pretén negociar amb C's i avançar cap a la gran coalició –liderada per Rajoy–. Al PSOE s'hi neguen, i creuen que el torn dels populars "ha passat". Així, es vaticina que Rajoy i Sánchez no arribaran a cap acord demà, en la seva reunió.

Serà a les 17 h al Congrés dels Diputats, en una sala diferent on s'ha produït la de Rivera avui. L'escenari importa en un acte de tanta solemnitat. El líder del PP mantindrà en peu la seva oferta, i ja ha enviat el document a Sánchez. Però el socialista Pedro Saura ha dit a la tarda a Rajoy que "no té credibilitat" per assumir pactes d'Estat, "començant per la corrupció". Així, Saura li ha demanat que "marxi a casa, definitivament".

Podemos, un nou pla

Ho havien mantingut gairebé en secret, però avui ho han desvetllat. L'equip de Pablo Iglesias ha estat treballant aquests dies en l'elaboració d'un informe, en resposta al pla de govern que Pedro Sánchez va presentar la setmana anterior. El seu objectiu és "recuperar la iniciativa" de negociació amb el PSOE i definir amb més concreció les propostes econòmiques dels morats, així com les mesures sobre plans d'emergència social.

Si Rajoy o Sánchez no cedeixen –malgrat que ho vulgui Albert Rivera–, la gran coalició quedarà desarticulada. Per això, Podemos vol forçar que el PSOE triï entre Iglesias o els taronges, i detallarà també en el seu pla les mesures incompatibles entre ells i C's. La darrera oferta dels podemistes al PSOE havia estat la d'un govern entre ells i Izquierda Unida, repartint els ministeris, fet que alguns barons de Ferraz van titllar "d'humiliant".

'El abrazo'

La sala on han comparegut Rajoy i Rivera és la mateixa on ho van fer ahir els caps sindicals de CC.OO. i UGT. En aquell cas van tenir de fons El abrazo, quadre de Juan Genovés, que recentment s'ha instal·lat al Congrés. Però sembla que els responsables de premsa no trobaven adequat l'escenari per avui i han mogut els líders de lloc. Ho han dit subtilment, davant la sorpresa d'alguns periodistes, al·legant que "això va a gust del consumidor".

El fons és el missatge i sembla que, a hores d'ara, la gran coalició no té suports.