La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inadmeti dues querelles presentades per Manos Limpias i UPyD contra els promotors de la resolució del Parlament del 9 de novembre per "l'inici del procés de creació de l'Estat català independent en forma de república".

En ambdós informes al TSJC, el fiscal superior, José María Romero de Tejada, considera que no procedeix admetre aquestes dues querelles perquè el Tribunal Constitucional  el 2 de novembre ja va declarar inconstitucional aquesta resolució, el que "restableix l'ordre constitucional".

El fiscal remarca que després de la sentència del TC no hi ha tornat a haver manifestacions potencialment delictives en aquest sentit per part dels demandats, encara que adverteix que en cas "que no s'atenguin al seu pronunciament" hi haurà "accions penals".

Les querelles

Després de la querella presentada per Manos Limpias, el TSJC va ordenar obrir un procediment penal contra l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el portaveu de la CUP, Antonio Baños, considerats els autors de pressumptes delictes de rebel·lió i sedició. També s'hi inclou els diputats Marta Rovira i Jordi Turull per haver signat.

Aleshores, en el text, el sindicat assenyalava que "tota actuació nacionalista per portar a terme la secessió de Catalunya de la resta de Espanya té como a únic objectiu encobrir el cas més important de corrupció protagonitzat per la familia Pujol" i recordava que "la Generalitat està construint estructures d'Estat per procedir a l'immediata desconnexió".

Però no era l'únic. També s'hi va sumar UPYD, agafant-se a dos raons: el discurs de Forcadell en què afirmava que "ens constituïm en procés sobirà" i els nou punts de la proposta que "són contraris a la Constitució i una crida a la insurrecció popular".

 

Foto de portada: Sergi Alcázar